Германия представи план за разоръжаване на Европа, предлага забрана на бойните роботи

OFFNews 04 ноември 2018 в 14:50 5130 2

Германският външен министър Хайко Маас представи план за разоръжаване на Европа на фона на плановете на САЩ да се оттеглят от договора за ракетите за среден и малък обсег, съобщи Би Би Си. 

Предложенията на министъра са публикувани в Spiegel.

Министърът посочва, че на фона на разговорите САЩ да се оттеглят от договора все по-често в медиите се срещат изрази като "надпревара за въоръжаване" и "ядрено възпиране", характерни за 80-те години на миналия век, макар че според него оттогава е изминат дълъг път и светът много се е променил. 

"Сега един срещу друг са изправени не два лесно предсказуеми военно-политически блока с равни сили. Светът е по-асиметричен. Границата между ядрените и конвенционалните оръжия се размива", коментира той.

Според Маас основен проблем е липсата на доверие между страните по договора, като по думите му на първо място за това вина има Русия, която не е успяла да действа достатъчно прозрачно и да разсее подозренията на американците, които смятат, че тя нарушава договора. 

В същото време той смята, че европейците имат достатъчно авторитет, за да напомнят за важността на договора не само на Москва, но и на Вашингтон. 

Маас обяснява, че Германия, за разлика от САЩ, е не за отмяна на договора, а за това той да бъде изпълняван от двете страни. 

Министърът посочва още, че според него за запазването на мира в Европа е необходимо да се измени и подходът към контрола на различните видове оръжие и към процеса на разоръжаване, тъй като договорът за ракетите със среден и малък обсег не е достатъчен за гарантиране на мира. 

Той дава пример с руските ракети в Калининградска област - разполагането им там не нарушава условията на договора, но в същото време те биха могли за минути да стигнат до много държави в ЕС. 

В статията Маас дава и своя примерен план за обезпечаване на мира в Европа. Той се състои от четири точки: обмен на данни между САЩ, Русия и Европа и съвместна оценка на рисковете; пълен контрол над ракетите - както балистични, така и крилати; постигане на споразумение с Китай за по-голяма прозрачност на ракетната му програма и регулярно обновяване на правилата в случай на появяване на нови видове въоръжение.

На последната точка германският външен министър се спира по-подробно, като посочва, че оръжие, което сега звучи като научна фантастика, много скоро може да стане реалност. 

Сред този вид оръжия Маас посочва свръхзвуковите ракети, за разработка и успешно изпитване на такива наскоро съобщи Русия, както и за възможността за поставяне на оръжие в Космоса и използване на автономна безпилотна техника. 

Той нарича последната "роботи убийци" и допълва, че се надява те да бъдат забранени на ниво ООН, като Германия вече е започнала процеса за това. 

Министърът пише още, че самата Германия също трябва да остане мирна страна. 

"Ще продължим и в бъдеще решително и последователно да се обявяваме за разоръжаване. Само така е възможно да се спре глобалната надпревара за въоръжаване. Само така можем да постигнем мир в Европа", посочва той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

2

elbarbudo

06.11 2018 в 11:41

Късно е либе за китка.

10571

1

Hissarion

05.11 2018 в 10:22

Добре, че все още има мислещи хора.
 
X

Да помогнем на украинските деца!