Германия плаща обезщетения на хиляди алжирски евреи

OFFNews 05 февруари 2018 в 16:32 4774 0

Снимка JIMENA

Германия ще изплати обезщетения на хиляди алжирски евреи , преживели Холокоста. 

Както съобщи организацията "Конференция за материалните искове на евреите към Германия", евреи, които между юли 1940 и ноември 1942 г. са живели в Алжир и са били преследвани от нацистите, ще имат право на обезщетение в размер на 2556 евро.

По света живеят приблизително 25 000 алжирски евреи, преживели Холокоста, като най-голямата група от тях е във Франция, заяви организацията, цитирана от ДПА и БТА.

"Това е отдавна закъсняло признание към голяма група евреи в Алжир, пострадали от антиеврейските мерки на съюзници на нацистите като режима във Виши", коментира Грег Шнайдер, зам.-председател на конференцията.

Това е първият път, в който новопризната група преживели Холокоста получава обезщетения от германската държава. 

В Париж ще бъде отворен регистрационен център, а филиали ще бъдат разкрити в цяла Франция. В тях оцелелите след Холокоста ще могат да подават документи за обезщетения. 

Според Музея на Холокоста "Яд Вашем" пронацисткото правителство във Виши е изземвало имуществото на евреите и е ограничавало назначаването им на работа. Войниците от Алжир, които били от еврейски произход, били въдворявани в трудови лагери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови