Германия отказа да преговаря с Полша за репарации за Втората световна война

OFFNews 03 януари 2023 в 20:50 2984 2

Снимка Getty Images

Германското правителство официално отхвърли искането на Полша да преговаря за репарации за понесените от нея щети през Втората световна война, съобщиха от полското министерство на външните работи, предаде Ройтерс.

"Според германското правителство случаят с репарациите и обезщетенията за щети, дължащи се на войната, си остава приключен и германското правителство няма намерение да започва преговори по този въпрос", се казва в изявление на полското министерство на външните работи.

Полша оценява загубите и щетите, които е понесла от Германия по време на Втората световна война, на 6,2 трилиона полски злоти (1,40 трилиона долара) и иска репарации.

Около 6 милиона поляци, в това число и 3 милиона полски евреи са убити по време на Втората световна война и Варшава е изравнена със земята след въстание от 1944 г., в което са убити около 200 000 цивилни, припомня Ройтерс.

По-рано днес полската дипломация отнесе въпроса за репарациите към ООН, като поиска от висшите представители в световната организация да сътрудничат и окажат подкрепа на Полша, за да може тя да получи полагаемите ѝ се репарации за щетите, причинени от германската агресия и окупацията по време на Втората световна война.

Според Германия Полша се е отказала от военните репарации през 1953 г. и е потвърдила този си отказ на няколко пъти. Берлин в миналото изтъкна същите аргументи и в отговор на исканията за репарации, отправени от Гърция.

Полските консерватори оспориха валидността на споразумението от 1953 г. за репарациите, твърдейки, че Варшава е действала тогава под натиска на СССР. От идването си на власт през 2015 г. управляващата партия "Право и справедливост" често пъти се обявяваше в защита на въпроса за репарациите, подчертавайки, Германия има морално задължение във връзка с него, пише БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

03.01 2023 в 21:30

Не, не се явяват. Просто промитите рашистки кухи мозъци не можете да проумете, че между нормални държави може да има и несъгласие по някои въпроси.
Нали за васи всичко е само подчинение. А Путлер с глава завряна в собствения си задник нищо не може да чуе.

Остават ви макс. още 362 дни, в които ще бъдете рашистки подлоги срещу жълти копейки.
 
X

Да помогнем на украинските деца!