Германия купува израелската система за ПВО Iron Dome

OFFNews 15 юни 2023 в 11:34 2496 2

 Iron Dome

Снимка Getty Images

Израелската система Iron Dome в действие за прихващане на ракети, изстреляни от Ивицата Газа.

Германия ще купи израелската система за противовъздушна отбрана Iron Dome (Железен купол), съобщи „Politico”. Бюджетната комисия на Бундестага одобри изплащането на първия транш от 560 милиона евро за закупуването на израелската система за противовъздушна отбрана Arrow-3. Правителството в Берлин възнамерява да модернизира армията си чрез фонд от 100 милиарда евро, одобрен от канцлера Олаф Шолц и германския парламент миналата година.

Очаква се разходите на Германия за системата Arrow-3, предназначена за прихващане на балистични ракети, да възлязат на 4 милиарда евро. , се очаква да възлизат на 4 милиарда евро. В сряда комисията също така одобри около 950 милиона евро за покупката на шест германски системи за противовъздушна отбрана IRIS-T-SLM.

„С покупката на немската система IRIS-T SLM и израелската система Arrow ние напредваме в два големи проекта за специалните ресурси на Бундесвера, които ще помогнат за изграждането на защитен чадър над Германия“, заяви пред Politico Карстен Клайн, депутат и член на комисията от Свободните демократи.

Системата Arrow-3 е разработена и произведена от Israeli Aerospace Industries в сътрудничество с американския аерокосмически гигант Boeing. Клайн допълва, че комбинираните системи за противовъздушна отбрана ще осигурят обсег от 2400 км, като при това положение германският „Железен купол“ ще покрива и територията на Полша.

Системата Arrow-3 се използва в Израел от 2017 г. като част от противоракетния щит Iron Dome. Берлин се стреми да постигне обвързващ договор за системата Arrow-3 до края на 2023 г., а противоракетният щит може да заработи до края на 2025 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки