Германия каза ''Сбогом'' на атомната енергия, Финландия пусна най-мощния реактор в Европа

OFFNews 16 април 2023 в 20:41 2842 0

Снимка БТА / АР

Докато Германия, въпреки общественото недоволство, се отказва от атомната енергия, във Финландия беше пуснат в експлоатация най-мощният ядрен реактор в Европа Олкилуото 3.

Германия каза "Сбогом" на мирния атом, след като в нощта срещу 16 април бяха изключени последните три действащи атомни електроцентрали, съобщи ZDF. Изключени бяха ядрените централи Изар-2 в Бавария, Некарвестхайм-2 в Баден-Вюртемберг и Емсланд в Долна Саксония. Последен спря да работи реакторът Некарвестхайм-2.

Първата атомна електроцентрала в Германия започва работа през 1961 г. През 2000-те години в страната имаше 19 атомни електроцентрали, които генерираха до една трета от цялата електроенергия. След аварията във Фукушима през 2011 г. правителството на Ангела Меркел заяви, че ядрената енергия е твърде опасна и прие план за постепенното й премахване.

Последните три атомни електроцентрали трябваше да бъдат окончателно изключени от мрежата в края на миналата година. Въпреки това, поради пълномащабната руска инвазия в Украйна и енергийната криза, причинена от спирането на енергийните доставки от Русия в резултат на санкциите, наложени от Европейския съюз, крайният срок за спиране на реакторите беше отложен за пролетта на 2023 г.

В събота и неделя в много градове в Германия имаше демонстрации както на привърженици, така и на противници на изоставянето на атомните електроцентрали.

Проучване на социологическия институт YouGov показва , че почти две трети от германците не одобряват отказа от "мирния атом". 32 на сто от жителите настояват за ограничено удължаване на живота на атомните централи, а други 33 на сто дори за неопределено време. Само 26 процента от анкетираните смятат за правилно незабавното затваряне на останалите атомни електроцентрали в Германия.

В същото време, докато Берлин се отказва от ядрената енергия, Финландия пусна в експлоатация най-мощния ядрен реактор в света. Скъпоструващият ядрен реактор Олкилуото 3 във Финландия, чието пускане дълго беше отлагано, приключи тестовата фаза, продължила повече от година, и започна редовна работа, което значително увеличава енергийната независимост на скандинавската страна, съобщи Асошиейтед прес.

Реакторът Олкилуото 3, който е с мощност 1600 мегавата, беше включен към националната електропреносна мрежа на Финландия през март 2022 г. и започна редовното си производство днес. Операторът "Теолисууден Воима" (TVO), съобщи в Туитър, че "Олкилуото 3 вече е готов" след закъснение от 14 години спрямо първоначалния план.

Тази нова енергийна мощност ще помогне на Финландия да постигне целите си за въглеродна неутралност и ще повиши енергийната сигурност в момент, когато европейските държави са намалили доставките на петрол, газ и други енергоизточници от Русия, съсед на Финландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика