Германия иска да разположи 4000 военнослужещи на територията на Литва

OFFNews 26 юни 2023 в 14:50 1659 0

Униформа на германски военнослужещ

Снимка iStock

Униформа на военнослужещ в Германия

Още 4000 военнослужещи може да бъдат разположени на територията на Литва, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус, като целта е да се помогне за укрепването на източния фланг на НАТО, предаде БТА.

„Германия е готова да разположи дългосрочно силна бригада в Литва“, каза Писториус на пресконференция във Вилнюс.

За да се случи това, в Литва трябва да бъде изградена необходимата инфраструктура за пребиваването на войниците от Бундесвера и осигуряване на възможности за провеждане на учения.

Германският министър на отбраната присъства на съвместно учение на литовската и германската армия в Литва. По време на учението ще се отработва защита на източния фланг на НАТО. 

Германия е изпратила 1000 войници и 300 танка от 41-ва механизирана пехотна бригада „Форпомерн“ („Предна Померания“), които да участват в маневрите. Те ще бъдат наблюдавани и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, постоянните представители в Северноатлантическия съвет, най-важния орган за вземане на решения на алианса, литвоският президент Гитанас Науседа и министърът на отбраната Арвидас Анушаускас.

Литва граничи с Русия и Калининград и многократно е настоявала Германия да разположи свои бойни части на нейна територия, но Берлин дълго време се противопоставяше на това искане и убеждаваше, че в случай на нужда бойните части ще могат бързо да бъдат прехвърлени в Литва от базите в Германия.

През юни миналата година Берлин обеща да поддържа в готовност пълноценна бригада, която да може да защити Литва, в случай на нападение. Сега в Литва е разположен само командният пункт на бригадата, който е в състав от около 20 души. Те са дислоцирани в литовския град Рукла.

Останалите сили на бригадата се намират на различни места в Германия. В Литва има и други германски военнослужещи, но те са дислоцирани там като част от бойна група на НАТО под германско командване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки