Германия има стратегически интерес от Русия, каза Меркел на Путин

OFFNews 18 май 2018 в 20:34 4541 0

Снимка AP

Германия има стратегически интерес от Русия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел пред руския президент Владимир Путин по време на посещението си в Сочи.

Тя подчерта, че се запазва и важността на отношенията между САЩ и ЕС, независимо от разногласия в момента.

Меркел и Путин се обявиха за запазване на иранското ядрено споразумение и обсъдиха бъдещето на "Северен поток 2".

"Ние смятаме "Северен поток 2" за икономически проект, но той има своите усложнения и затова беше повдигнат въпросът какви гаранции ще получи Украйна в този контекст", посочи Меркел по повод притесненията, че газопроводът ще спре доставките на газ през Украйна. Според нея преносът на газ през Украйна трябва да продължи. 

По този повод Путин обяви, че Русия е готова да запази доставките на газ през Украйна, но само ако това е икономически целесъобразно. 

"Русия смята "Северен поток 2" за изгоден и ще се бори за него", посочи Путин по повод намерението на САЩ да санкционират компании, работещи по проекта.

"Вашингтон подкрепя Украйна, която не иска да развива отношения с Русия, но с удоволствие получава парите ни за пренос, които са в рамките на 2-3 млрд. долара годишно. На САЩ им се иска малко да захранваме Украйна с нашите парички", допълни той.

По думите му позицията на САЩ за проекта е рядък пример на приемственост между Тръмп и предшественика му Барак Обама. Тръмп действа като предприемач, който защитава търговията с американски шистов газ, коментира руският президент.

Путин и Меркел са обсъдили и излизането на САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран и начините за уреждане на конфликта в Сирия.

Споразумението с Иран е по-добро, отколкото такова въобще да не съществува, посочи Меркел.

Според нея европейските компании не трябва да очакват крупни компенсации, ако попаднат под обсега на санкциите срещу Иран.

"Може да стане така, че компаниите, които искат да инвестират в Иран, да могат да го направят. Ние наистина обсъждаме това в Брюксел. Има блокада, блокиращ механизъм, но не бива да храним илюзия, че ще има големи компенсации", уточни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови