Германия и Швейцария отпускат Ковид легла за чехи

OFFNews Последна промяна на 04 март 2021 в 09:50 1459 0

Чехия отправи молба за помощ към Германия и други европейски държави заради препълнените си болници с пациенти с коронавирус, предаде БТА.

Чехия е една от най-тежко засегнатите от пандемията държави в ЕС, в която броят на новите случаи на КОВИД-19 постоянно нараства заради по-заразния британски вариант на вируса.

Министърът на вътрешните работи Ян Хамачек заяви в сряда, че съседна Германия е предложила десетки легла за лечение на чешки пациенти с ковид. Той каза, че 19 от леглата са готови веднага да приемат пациенти.

Швейцария е заявила готовност да поеме 20 пациенти от Чехия, включително транспорта им.

С Полша се водят разговори за още около 200 легла.

Във вторник Чехия съобщи за нови 16 642 случая на КОВИД-19 - четвъртият най-висок брой новозаразени в страната от началото на пандемията. Рекордните над 8000 пациенти с коронавирус се нуждаят от хоспитализация.

Няколко болници в западната част на страната, която е близо до границата с Германия, в централна Чехия около столицата Прага и в Пардубицка област, източно от Прага, не могат да приемат повече пациенти и нуждаещите се от хоспитализация бяха транспортирани в други болници в страната. Към момента не е ясно кога може да стане прехвърлянето на пациенти от Чехия в чужбина, отбелязва АП.

Министърът на здравеопазването Ян Блатни каза, че правителството е одобрило план за мобилизация на лекари от доболничната помощ. "Трябва да мобилизираме всичките си ресурси", каза здравният министър и определи ситуацията като "критична".

Една от последните мерки на правителството е масово тестване на работещите в частни фирми. Компаниите с над 250 работници започнаха масовите тестове вчера, а в петък ще се включат и фирмите с най-малко 50 служители. Министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек каза, че се планира същата мярка и за бюджетните служители.

Броят на новите случаи за период от 14 дни в Чехия достигна 1120 на 100 000 души население, сочат данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

В страната с 10,7 милиона жители са потвърдени близо 1,3 милиона заразени и почти 21 000 души, починали с коронавирусна инфекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови