Германия е парализирана от стачки: Влакове спряха работа, фермери блокират пътища

OFFNews 10 януари 2024 в 16:26 6398 1

влакове

Снимка Getty images

Германия е обхваната от стачна вълна. Машинистите на товарни и пътнически влакове започнаха тридневни протестни действия, които доведоха до прекъсване на железопътните услуги в цялата страна. В същото време германските фермери продължават да блокират пътища в знак на протест срещу планираното намаляване на субсидиите.

По данни на националния железопътен оператор Deutsche Bahn (DB), цитирани от Би Би Си, около 80% от влаковете на дълги разстояния са били отменени. Ограниченията ще засегнат и регионалните услуги.

Профсъюзът на машинистите иска увеличение на заплатите, както и намаляване на работното време на машинистите от 38 на 35 часа седмично.

Deutsche Bahn твърди, че не може да си позволи да изпълни тези искания.

Заради протеста милиони пътници трябваше да отменят плановете си или да намерят други начини да се придвижат. Стачката започна днес и трябва да приключи в петък, 12 януари, в 18:00 ч. местно време. Дотогава в Германия ще бъде в сила временно извънредно разписание на влаковете.

Стачката на шофьорите се провежда едновременно с протестите на германските фермери, които продължават от декември миналата година.

От понеделник фермерите блокират с тракторите си някои входове на магистрали и провеждат митинги в градовете. Протестите доведоха и до сериозни задръствания по пътищата. Фермерите от седмици водят преговори с германското правителство, което в края на миналата година прие няколко строги мерки, целящи намаляване на бюджетния дефицит. Кабинетът беше принуден да направи това след решение на германския Конституционен съд, който постанови, че бюджетът е незаконен.

Властите възнамеряваха да отменят субсидиите за дизелово гориво и да не освобождават повече от данък върху транспорта машините, използвани в селското и горското стопанство.

След масовите протести на фермерите правителството се съгласи да смекчи мерките за строги фискални икономии, като реши да отмени поетапно субсидиите и запази освобождаването от данък върху машините. Това обаче не помогна за успокояването на земеделските производители и те продължават да искат от правителството пълно оттегляне на съкращенията на субсидиите.

Мнозина се опасяват, че недоволството и протестите на фермерите могат да доведат до нарастване на популярността на крайно десните политически сили. Една от тях, крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD), подкрепя исканията на фермерите.

На фона на стачките германската преса често пише за сериозните противоречия между членовете на управляващата коалиция в Германия, която се състои от социалдемократите, зелените и свободните демократи. Германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер заяви, че транспортните затруднения, с които се сблъскват жителите заради протестите на фермерите, ще "предизвикат гняв и разделение".

В отговор Асоциацията на германските фермери (DBV) призова правителството да се откаже от плановете за намаляване на земеделските субсидии.

"В противен случай доставките на висококачествени храни ще бъдат застрашени", заяви ръководителят на DBV Йоахим Руквид.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!