Генералният секретар на ООН: Пандемията създаде цунами от омраза

OFFNews Последна промяна на 08 май 2020 в 21:46 2477 1

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че пандемията на коронавируса продължава да създава „цунами от омраза и ксенофобия“ и призова за „всеобхватни усилия за спиране на речта на омразата в световен мащаб“, съобщи БГНЕС.

Шефът на ООН заяви, че нетърпимостта към чужденците може да се наблюдава както онлайн, така и по улиците, добавяйки, че мигрантите и бежанците се третират като източник на вируса и след това им се отказва медицинско лечение.

Гутериш призова политическите лидери да проявят солидарност с всички хора и образователни институции да се съсредоточат върху „дигиталната грамотност“.

Той насърчи медиите, особено „социалните медии“, да „премахнат расисткото, женомразското и и друго вредно съдържание“, да увеличат контакта на гражданското общество със застрашените хора и да направят религиозните лидери „модел на взаимно уважение“.

Според Гутериш COVID-19 не се интересува кои сме, къде живеем, в какво вярваме или по какво се различаваме.

Неговият призив за борба с речта на омразата последва казаното на 23 април, когато нарече пандемията „човешка криза, която скоро ще се превърне в криза на правата на човека“. Тогава Гутериш предупреди, че по време на пандемията ще се прилагат непропорционални ефекти върху определени общности, ще има повишаване на използването на езика на омразата, ще има взимане на прицел на уязвими групи и рискове от прекомерни реакции на сигурност, подкопаващи здравния отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо