Ген. Сирски: Касетъчните боеприпаси от САЩ пристигнаха и скоро ще ги използваме

OFFNews 18 юли 2023 в 16:00 3307 0

Снимка Украинска правда

Пентагонът потвърди доставката, за която говорят украинските военни.

Американските касетъчни боеприпаси вече са пристигнали в Украйна и скоро ще бъдат готови за употреба, съобщи в интервю за ВВС командващия на сухопътните войски на ВСУ генерал-полковник Александър Сирски. Според медийни публикации се очаква за първи път да бъдат използвани в Бахмут.

Британската медия цитира генерала, който е подтърдил, че пратката от Америка ще е готова за употреба "до няколко дни". ВВС не уточнява точно кога се е състоял разговорът със Сирски.

Журналисти от ВВС съобщават също, че са видели на позиции около Бахмут американски гаубици M777, които ще бъдат използвани за стрелба с касетъчни снаряди.

По-рано този месец Съединените щати обявиха нов пакет с военна помощ за ВСУ, като администрацията във Вашингтон обяви публично, че пакетът ще включва касетъчни боеприпаси. Ден по-рано и командващият на оперативно стратегическата група войски "Таврия" Александър Тарнавски съобщи, че Украйна е получила амунициите от Америка. Пентагонът потвърждава донесенията на украинската страна, пише "Украинска правда".

По повод американските доставки руският президент Владимир Путин обеща ответно използване на касетни боеприпаси и обяви, че досега Русия не е прибягвала към тях. Документирана руска атака от 28 февруари т. г. показва, че Кремъл обстрелва жилищни райони на Харков с БМ-30 "Смерч", които разпръскват във въздуха десетки касетъчни бойни елементи. Само по време на тази атака с касетъчни боеприпаси Русия уби 9 цивилни жители на Харков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!