Ген. Олександър Сирски е новият главнокомандващ на ВСУ

Оставката на ген. Залужни вече е факт

OFFNews 08 февруари 2024 в 18:55 4734 10

Сирски
Ген. Сирски.

Украинският президент Володимир Зеленски назначи генерал-полковник Олександър Сирски за нов главнокомандващ на украинските въоръжени сили.

Той обяви това в официалния си канал в Телеграм.

"От днес ръководството на Въоръжените сили на Украйна поема нов екип. Назначих генерал-полковник Сирски за главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна. Благодарен съм на генерал Залужни за двете години защита. Днес говорихме открито за това, което изисква промени в армията", каза Зеленски за срещата си със Залужни преди това.

И допълни, че е предложил на Залужни да продължат да бъдат заедно в екипа на украинската държава.

"Ще бъда благодарен за неговото съгласие", изтъкна Зеленски.

Президентът обясни смяната на Залужни с това, че Украйна не е успяла да постигне успех "на земята" във войната срещу Русия миналата година. Украинската армия се нуждае от промени, каза Зеленски.

"Първата година - ние отстоявахме своите позиции. Започнахме да си връщаме своето. Доказахме на света, че Русия може да губи. Втората година от тази война - спечелихме Черно море. Спечелихме зимата. Доказахме, че можем да си върнем контрола над украинското небе. Но, за съжаление, не успяхме да постигнем целите на нашата държава на земята", каза той.

Зеленски отбеляза, че сега има "усещане за застой" на южните направления на фронта и трудности в сраженията в Донецка област. Това се е отразило на общото настроение на украинците.

"Украинците са станали по-малко склонни да говорят за победа. Но украинският дух не е загубил вяра в победата. Украйна запазва своя исторически шанс. Наш дълг е да го реализираме. Тази година трябва да се превърне във времето на Украйна - времето, когато всеки украински воин ще знае, както и преди, че украинската държава, украинската армия са способни да победят", каза той.

По думите на президента той е разговарял откровено със Залужний за необходимостта от "спешни промени" в армията.

Малко преди рокадата да бъде обявена министърът на отбраната в Киев Рустем Умеров потвърди, че досегашният главнокомандващ на ВСУ Валери Залужни е подал оставка.

Генерал Сирски е военен герой на Украйна. Той ръководеше отбраната на Киев в самото начало на войната и отблъсна руското нашествие. След това пак той проведе операцията по освобождаването на Харковска област от руснаците.

Сирски е най-довереният украински генерал в структурите на НАТО. Роден е в Русия. Завършил е военната академия в Москва.

За очакваното освобождаване на ген. Залужни украинските медии пишат вече от няколко седмици като вече взето решение.

В края на миналата година множество наблюдатели и медийни източници съобщаваха за конфликт между украинския президент Володимир Зеленски и Валерий Залужни.

Генералът от бойното поле, който успя да спре руската инвазия и да си върне част от завзетите територии, сега е един от най-популярните хора в Украйна.

Според западните медии Зеленски е бил раздразнен от нарастващата популярност на Залужни и неговите интервюта, в които той определя като патова ситуацията на фронта и се обявява за преминаване към позиционна война.

В края на януари Залужни написа статия за нова стратегия, която според него Киев трябва да приложи, за да спечели войната с Русия.

В тази статия, наред с други неща, той обвинява държавните институции на страната в нежелание да предприемат непопулярни мерки за "подобряване на състоянието на окомплектоването на силите за отбрана", т.е. за мобилизиране на достатъчен брой граждани в армията, от гледна точка на командирите.

В статията Залужни написа, че е необходимо цялостно преструктуриране на бойните операции и отхвърляне на остарялото, стереотипно мислене в украинските въоръжени сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5330

10

deyan_h

12.02 2024 в 03:12

Синковецът на Сирски се шматкал по Австралийско... Под ...ДНР флаг?
Как така, а? )) Мухаха...

2073

9

Johnny B Goode

09.02 2024 в 03:10

На местните ватенки пак им е трудно да разберат, че в нормалните държави хората ги сменят. Не ги хвърлят от балкона и не им гърмят самолета.

12407

8

Bad Horse

09.02 2024 в 00:21

Историята на Украйна е поредица от трагедии и катастрофи. Защо сега да равалят традицията?

Залужни беше единствения им висшестоящ генерал, който е млад и не е от руско-съветската школа. Естествено че ще го сменят с послушен дърт фатмак. Надявам се да следва тактиката на Залужни и да не вкара войската в месомелачката без 10-пъти повече и по-добра техника. Със сигурност няма да излага публично Президента и да му пука балоните.

500

7

781000

08.02 2024 в 21:10

Първо, слухът се оказа напълно верен.
Залужний си позволи да каже каква е реалната ситуация и какви са перспективите, доста различни от пожелателното мислене на Зеленски. Толкова...

345

6

Джендо Джедев

08.02 2024 в 21:07

Спирте,

Те понеже нямат армия, твоите орки напредват с по 200 км на ден, нали? ;)

345

5

Джендо Джедев

08.02 2024 в 21:06

Люгер,

Само в твоята Матушка обществото нищо не избира. Защото никой не го пита. :D

-1650

4

ob1

08.02 2024 в 20:38

Абе, спирт, как така до края на 2024? Не е ли тридневна Аперацията?

-1600

2

Люгер Химарс

08.02 2024 в 20:12

ето затова е престъпно, когато едно общество се довери на популист със съмнителна слава, само защото героично се е разходил по сцената.

глупаците в бг избраха киро тъпото.
глупаците в укр. избраха популист-клоун пред Порошенко.

Кой е виновен? Ами обществата, които избират лесния път, разправян им от шутове и клоуни

11024

1

Комита

08.02 2024 в 20:06

Украинците знаят какво правят, дано промяната донесе нови, още по-големи успехи на доблестните ВСУ! И тъй като форумната вата пак ще използва намалението да злорадства:

Абе, къде е Герасимов?! :)))
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика