Залужни предлага нова военна стратегия, докато се говори за оставката му

OFFNews 02 февруари 2024 в 14:18 1883 0

Залужни

Снимка Getty images

Валерий Залужни

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни е написал нова стратегия, която според него Киев трябва да приложи, за да спечели войната с Русия. Разсъжденията си Залужни публикува на сайта на ВСУ и в съкратен вид на портала на американската телевизия CNN малко след като в западната и украинската преса се появиха многобройни съобщения за предстоящото му отстраняване.

В колоната си, цитирана от Би Би Си, Залужни пише, че на сегашния етап от войната Украйна може да получи предимство чрез разработването на нови технологии, като например безпилотни самолети.

Според него безпилотните системи, заедно с други видове модерни оръжия, могат да помогнат на Украйна да избегне въвличането в позиционна война, в която няма предимство.

Главнокомандващият на ВСУ нарича приоритет овладяването на целия арсенал от съвременни технологични средства, които позволяват на командирите да наблюдават ситуацията на бойното поле в реално време и да коригират огъня денонощно. Това ще даде възможност за нанасяне на прецизни удари по вражески обекти както в предната линия, така и в дълбочина.

Както заключава Залужни, това не означава освен цялостно преструктуриране на бойните операции - и отказ от остарялото, стереотипно мислене.

По думите му Украйна трябва да се научи да воюва и в условията на предимство на противника в мобилизацията на ресурси и неефективност на западните санкции, които се оказаха неспособни да подкопаят руската военна индустрия. Той смята, че е необходимо да се установи абсолютното предимство на ВСУ във въздуха и "особено на височини, които осигуряват ефективно поразяване, разузнаване, наблюдение и логистика".

Сред основните проблеми, с които се сблъсква Украйна, Залужни назовава:

- Нестабилна политическа ситуация в света, която може да доведе до намаляване на подкрепата за Украйна;

- Голяма вероятност Русия да провокира конфликти в други части на света, за да отклони вниманието от случващото се в Украйна;

- Изчерпването на запасите от ракетни и артилерийски боеприпаси на съюзниците на Украйна и "невъзможността за бързото им производство на фона на световния недостиг на барут";

- Липсата на ефективност на санкциите срещу Русия, в резултат на което Москва и нейните чуждестранни партньори развиват военно производство и могат "успешно да водят позиционна война на изтощение;

- Значителното предимство на Русия в мобилизационните ресурси и "неспособността на държавните институции в Украйна да подобрят окомплектоването на Силите за отбрана без използването на непопулярни мерки";

- Вътрешните проблеми на Украйна с производството на боеприпаси, дължащи се на "несъвършенства в правната и регулаторната рамка".

- Несигурност за бъдещия характер на войната, която затруднява съюзниците на Украйна при определянето на приоритетите за подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки