Ген. Гяуров: Бих изгонил руския посланик. Путин трябва да е налуден, за да започне война

OFFNews 24 януари 2022 в 16:11 7621 7

Снимка Архив

Аз бих изгонил руския посланик, защото става дума за директна провокация към цяла Европа и страните членки на НАТО. На такава наглост не сме били свидетели отдавна.

Това заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров по Nova.

"Съвсем не е изключено да има мащабно или ограничено военно действие от страна на Русия. Путин трябва да е доста налуден, за да си го позволи – той ще затъне в тази война, това е категорично. Според мен руският президент преследва няколко цели и вероятно ще сведе разбирането си за успех до една от тях. Искаме всичко, а каквото получим."

Гяуров е убеден, че на започващите днес и утре разговори в НАТО, ще бъде отчетено, че цяла Европа е зависима от Русия и руските доставки на газ.

"Сегашната газова криза беше абсолютно целенасочено предизвикана от Русия. Дори в ограничен конфликт, първото нещо, което Русия ще направи, е да врътне тръбата Русия - Украйна. С което ще се опита да принуди Европа да отворят Северен поток 2. Това е една от страничните цели на действията", смята Димо Гяуров. 

Той каза, че не очаква сигурността на България да е заплашена, но натрупването на военно напрежение на 300-400 км от нашата граница не е желателно. 

"Възприемам думите за изтеглянето на частите на НАТО от България и Румъния като провокация, защото няма такива части, няма такива бази. Това е директна намеса във вътрешните работи на суверенни държави."

Димо Гяуров заяви, че макар Байдън да е "изтървал реплика за ограничени военни действия", надали става дума за напредване до Днепър или овладяване на украинската столица. Според него определението "непълномащабни действия" е абстрактно и абсурдно. 

"Украинската армия изглежда съвсем различно отпреди 10 години. В страната има условия за партизански действия, към които Украйна задължително ще пристъпи при изостряне на ситуацията", каза още бившият шеф на Националната разузнавателна служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

7

Bace7

25.01 2022 в 06:00

Каква пародия само...поредната лайкучка с фамилия, производна от гяур...олайва освободителите на страната, благодарение на които имаме възстановена държавност, вместо да сме в ролята на бившите арменски вилаети, изклани до последния "гяурин" ?

1200

5

Boris A. Johnson "The Great"

24.01 2022 в 23:06

Нямам търпение Путлер да направи нова глупост.
И свободния свят да му затвори кранчето за купуване на газ.
Има много други места откъдето да си купим газ че и по евтин.
Обаче като конфискуват парите на путлеристите в чужбина включително имотите и тези по Българското море тогава ще видим кон боб яде ли. За всички любители на пулеризма у нас - свободни сте да отидете да живеете в Русия гъзолизци прости.

11300

1

yoghurt

24.01 2022 в 16:58

Стратегията е да предвариш нещо, преди да си изправен пред невъзможност за реакция. В случая виждаме доста монолитна западна позиция, както и предвидим интерес на Русия да не иска Украйна в НАТО. Позиция, която само ще ускори влизането й там. За жалост, в момента войната или смяната на властта е неизбежна за Русия, която се чувства заплашена от НАТО. Единственото е, че Украйна е гранична на нас държава по море, а ни дели само Румъния от нея по суша. Тоест, никак няма да е хубаво, че бойните действия ще се водят кажи речи от територията ни. Да не бъде...