Газпром спира работата на още една турбина по Северен поток 1, дебитът намалява наполовина

Красимир Крумов 25 юли 2022 в 21:51 4441 2

Газпром

Снимка БТА

Газпром обяснява новото намаляване на дебита по Северен поток с излизането от строя за ремонт на още една турбина на "Сименс".

„Газпром" е принуден да спре работата на още една турбина на „Сименс“ в компресорната станция „Портовая“ заради изтичане на междуремонтна експлоатация преди следващия основен ремонт, съобщи газовият холдинг в специално съобщение, цитирано в понеделник вечер от ТАСС. Във връзка с това дебитът на газ по „Северен поток“ ще намалее наполовина в сравнение със сегашните обеми.

Така дневният добив на КС "Портовая" от 7 ч. московско време на 27 юли ще намалее почти наполовина - до 33 милиона кубически метра на ден вместо досегашните 67 милиона кубически метра.

За такъв развой на нещата през миналата седмица говореше руският президент Владимир Путин, който още преди „Газпром“ обяви, че в края на юли за ремонт трябва да бъде изпратена още една турбина. Путин спекулираше с темата в контекста на възможността всички европейски проблеми с газа да изчезнат, ако Европа и Германия се съгласят да пуснат "Северен поток 2".

"Газпром" съобщи, че е получил документите от Siemens за връщане на турбина за "Северен поток" от Канада, но, както отбелязва холдингът, всички те все още не елиминират посочените по-рано рискове, а само поставят допълнителни въпроси. „Газпром“ все още има въпроси относно санкциите на ЕС и Обединеното кралство, „чието решение е важно за доставката на двигателя в Русия и спешния основен ремонт на други газотурбинни двигатели за компресорната станция Портовая“.

От средата на юни газопроводът работи само на 40% (67 милиона кубически метра на ден) от максималния си капацитет поради ненавременното връщане от Канада на газовата турбина на „Сименс“. Забавянето беше предизвикано от санкциите, наложени от Канада срещу Русия заради нахлуването й в Украйна.

На 9 юли, след многобройни искания от ФРГ, Канада реши да върне ремонтираната турбина. Европейската комисия увери, че връщането на турбината на "Северен поток" от Канада не нарушава санкциите на ЕС срещу Русия, тъй като те не се отнасят за оборудването за транзит на газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

1

fiki

25.07 2022 в 22:54

рашистите ще се спукат от яд с тези химарси, спират газта и пикаят газ.. де да имаше начин как да се оправи всичко, ама егото на някой е колкото вселената