Газпром пуска Северен поток - 2. За вътрешния пазар

OFFNews 05 май 2022 в 16:32 16037 0

Снимка печатькарт.ру

"Газпром" е решил да използва капацитета на сухопътната част на "Северен поток 2" за доставка на газ района на Северозападна Русия, съобщи РИА – Новости. Газовият гигант обявил намерението си да пусне газопровода за вътрешния пазар в телеграм канала на компанията.

„Поради факта, че морският газопровод „ Северен поток 2 “ в момента не се използва и като се вземе предвид изпълнението на програмата за доставка на газ и газификация за потребителите в Северозападния регион, „Газпром“ реши да задейства излишните руски сухопътни мощности на проекта "Северен поток 2" за развитие на газоснабдяването на регионите на Северозапад", се казва в изданието. Според картата на трасетата, по които минават тръбите на замразения проект, по него може да се доставя газ за районите на Волков, Санкт Петербург и Виборг.

Ако Германия реши да въведе в експлоатация морската част на газопровода, ще бъде възможно да се пусне само едната линия, а втората би заработило едва през 2028 година, допълват от „Газпром“.

„Северен поток 2“ преминава от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Строителството му приключи през септември миналата година и пррез декември беше напълно готов за експлоатация. Съоръжението трябваше да изпомпва 55 милиарда кубически метра газ годишно, но след нахлуването на Русия в Украйна, германските власти спряха сертифицирането. По думите на външния министър Аналена Бербок, проектът е на практика замразен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !