Газово напрежение между Турция и Израел около Кипър

OFFNews 16 декември 2019 в 21:51 4544 1

Израелското газово находище "Тамар"

Турските военни дронове са разположени в Северен Кипър, за да следят израелците. Израелската военна авиация обикаля над турските сондажни кораби, а турски военен кораб прогони израелски научен кораб. Напрежението в Средиземно море се покачва след като Турция подписа меморандум с Либия, според който двете държави са съседи по море и смятат да сондират за газ.

В неделя израелски самолети са обикаляли над турски сондажен кораб до Северен Кипър, съобщиха медии от Израел. Първият дрон на турските военновъздушни сили "Байрактар" е пристигнал в понеделник в постоянната си база в непризнатата Турска република Северен Кипър (ТРСК), според ТАСС, която цитира турски медии.

Действията на ВВС на Израел са в отговор на турските военноморски сили, които преди това прихванаха и ескортира израелски изследователски кораб извън водите на Северен Кипър.

Корабът "Бат Галим" от израелската институция за океанографски и лимнологични изследвания е провеждал проучвания в териториалните води на Северен Кипър в координация с кипърски служители, съобщиха израелски медии в събота, цитирайки министерството на националната инфраструктура, енергетика и води на Израел.

Според доклади турските кораби се свързали с проучвателния кораб, поискали обяснение на дейността на учените, след което поискали той да напусне този район на Средиземно море.

Инцидентът става седмици след като Турция подписа споразумение с Либия, което очертава граница в източната част на Средиземно море. Тази граница, обаче, пресича тази, която Гърция разглежда като морска територия на своите острови.

Гърция и Турция не са разграничили своите икономически зони, които позволяват на страните да експлоатират подводните богатства.

Кипър, Израел и Египет, които са очертали своите икономически зони, вече откриха морски газови находища, които могат да захранват икономиките им за десетилетия напред.

Сделката между Турция и Либия подхранва регионалното напрежение с Гърция, Кипър и Египет заради правата за сондиране на нефт и газ в региона.

Трите държави заявиха, че новото споразумение е в противоречие с международното право, а в отговор на това Гърция експулсира либийския посланик.

Европейският съюз също осъди сделката, като становището на Съюза е, че "Сделката нарушава суверенните права на трети държави и не се съобразява с морското право".

Според президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган споразумението също ще позволи на Турция да извърши сондажи на континенталния шелф на Либия с одобрението на Триполи и това е в съответствие с международното право.

"Други международни участници не могат да извършват проучвателни операции в тези райони. Гръцки Кипър, Египет, Гърция и Израел не могат да установят газопреносна линия, без предварително да получат разрешение от Турция", добави турският президент.

Миналия месец беше подписано разрешението за търговска експлоатация на находището на природен газ "Афродита" в кипърската изключителна икономическа зона. То е за срок от 25 години е подписано между кипърското министерство на енергетиката и консорциума, формиран от компаниите Шел (Shell), базираната в Тексас Нобъл Енерджи (Noble Energy) и израелската Делек (Delek).

Междувременно днес министърът на енергетиката на Израел Ювал Щайниц одобри първия износ на газ от офшорното находище "Левиатан". Израел, за първи път в историята си, става енергиен износител, посочва министърът. Износителите са познатите от сондажите в Кипър "Ноубъл енерджи" и "Делек дрилинг".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови