Гърция ще отхвърли предложението на ЕК за решение на дълговата криза

OFFNews 07 юни 2015 в 16:13 3338 4

Гръцкото правителство ще отхвърли последното предложение на Европейската комисия (ЕК) за споразумение по гръцката дългова криза, съобщи АФП. Министърът на финансите Янис Варуфакис коментира пред гръцкия вестник "Прото тема", че предложението "е агресивен ход, чиято цел е да тероризира гръцкото правителство".

Миналата седмица ЕК представи списък от пет страници с предложения, които включват увеличение на данъците и намаляване на заплатите на държавните служители и на пенсиите. Гръцкият премиер Алексис Ципрас нарече предложенията "абсурдни".

Днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че гръцкият премиер е обещал да представи списък на алтернативни реформи до края на миналата седмица. "Досега не съм получил това алтернативно предложение," подчерта Юнкер в Германия, където е за срещата на Г-7.

Юнкер обвини гръцкия премиер, че изопачава предложенията на международните кредитори за решаване на гръцката дългова криза, съобщава БНР. Той се обърна с призив към гръцкото правителство да представи бързо нови предложения.

В петък Ципрас определи последните предложения на кредиторите за орязване на пенсиите в Гърция като „абсурдни“. На пресконференция преди началото на срещата на Г-7 в Германия, Юнкер изрази раздразнение от изявлението на гръцкия премиер и коментира, "че за да останем приятели, всеки трябва да спазва поне минимални правила".

Председателят на ЕК заяви, че очаква предстоящия нов кръг от преговорите с Ципрас идната в сряда в Брюксел. Той потвърди, че изходът на Гърция от еврозоната не е вариант, но подчерта, че не би го предотвратил на всяка цена. На въпрос какъв е крайният срок за постигане на споразумение с Атина, Юнкер заяви, че със сигурност ще бъде определена конкретна дата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови