Гърция отказа да пусне австрийския вътрешен министър на територията си

OFFNews 26 февруари 2016 в 12:38 4702 2

Йохана Микъл-Лайтнер

Гърция отказа на австрийския вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер достъп до територията си, съобщи AFP, позовавайки се на източници в гръцкото външно министерство.

Отказът идва на фона на това, че Атина привика посланика си във Виена "за консултации", след като Австрия се срещна с балканските страни за разговори за бежанската криза, без участието на Гърция. 

Отношенията между двете страни започнаха да се влошават именно заради проблема с мигрантите. 

Австрия упреква Гърция за това, че не прави достатъчно, за да спре мигрантите, които се опитват да стигнат до Западна и Северна Европа. 

По време на вчерашната среща на вътрешните министри на страните членки на ЕС за решаване на бежанската криза вътрешният министър на Австрия дори отправи въпроса "Ако Гърция не е способна да защитава външните граници на ЕС, то тогава може ли тя да остане външна граница на Шенгенската зона?".

Подобни обвинения към Атина отправят и редица други европейски страни. Брюксел даде на Гърция и срок от три месеца да започне по-добре да охранява границите си, като в противен случай може да бъде временно изключена от Шенген. 

В същото време гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че няма да позволи Гърция да стане "склад за мигранти", докато Европа продължава да живее сякаш нищо не се случва. 

Той призова страните от ЕС да се придържат към решенията за споделяне на отговорността за справяне с бежанската криза, а не да изграждат огради по границите си и да отказват да приемат мигранти, като заплаши в противен случай да блокира решенията на ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови