Еврокомисар: ЕС има 10 дни да намали мигрантския поток или системата ще се срине

OFFNews 25 февруари 2016 в 19:28 5152 0

Европейският съюз има 10 дни, за да редуцира мигрантския поток от Турция. Ако това не се случи, има риск цялата система напълно да се срине. 

Това обяви еврокомисарят за имиграцията Димитрис Аврамопулос. Коментарите му бяха насочени и към Турция, която сключи споразумение за ограничаване на потока мигранти към Европа, но това така и не се случи. 

Вътрешните министри от страните членки се срещнаха, за да опитат да намерят изход от бежанската криза. Срещата обаче не постигна целта си. 

Още преди срещата гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че отсега нататък Гърция "няма да дава одобрение за решения", ако европейските партньори не бъдат задължени да участват пропорционално в разпределянето и настаняването на бежанци.

Той подчерта, че страната му няма да стане "отворен лагер за мигранти", които няма къде да отидат. 

Австрия упрекна Гърция, че не прави достатъчно, за да спре бежанския поток, а по време на срещата на вътрешните министри австрийският представител Йохана Микъл-Лайтнер попита "Ако Гърция не е способна да защитава външните граници на ЕС, то тогава може ли тя да остане външна граница на Шенгенската зона?".

Брюксел вече постави на Гърция срок от три месеца, в което време тя да започне по-добре да охранява границите си, в противен случай може да бъде временно изключена от Шенген. 

По време на срещата вътрешният министър Румяна Бъчварова посочи, че основен приоритет трябва да бъде спирането на притока мигранти на турските граници с ЕС. Механизмът за релокация, който България прие през миналата година като единствено възможно и временно решение в създалата се тогава ситуация, не работи на практика и трябва да се преосмисли, категорична е тя. 

Лидерите на ЕС и Турция ще се съберат на 7 март, когато ще бъде обсъдена липсата на напредък по прилагането на мерките за решаване на проблема с мигрантите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови