Гърция не ни подкрепя в спора с Македония, но иска Скопие много да внимава за Преспанския договор

Юлиуш Висожински 05 октомври 2021 в 19:16 4882 0

Снимка Президент на РСМ - пресслужба

Мицотакис и Пендаровски

Подкрепата на Атина за интеграцията на Скопие към ЕС зависи от стриктното прилагане на Преспанския договор. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пред президента на Северна Македония Стево Пендаровски, който е на официално посещение в Атина.

Същото послание Пендаровски чу и от президентката на Гърция Катерина Сакеларопулу. Според нея за две и половина години от подписването на Преспанския договор са направени позитивни стъпки от страна на Северна Македония, но има и много висящи въпроси. Пендаровски обеща, че Северна Македония е готова да изпълни ангажиментите си до последната буква.

Преспанският договор беше подписан на 17 юни 2018 г. С него Македония се преименува в Република Северна Македония и промени конституцията си, а Гърция подкрепи членството ѝ в НАТО.

Миналата седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Атина не подкрепя София относно пречките, които създава пред европейската перспектива на Скопие.

Мицотакис акцентира, че на предстоящата среща на върха между Европейския съюз и страните от Западните Балкани трябва да има "ясно послание за членството на конкретни държави".

Срещата на върха ЕС - Западни Балкани ще е в Словения на 6 октомври. В нея ще участват лидерите на държавите членки на ЕС и шестте партньора от Западните Балкани: Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Косово.

На срещата обсъжданията ще се съсредоточат върху "потвърждаването на европейската перспектива на Западните Балкани, която е от взаимен стратегически интерес и продължава да бъде общ стратегически избор", обясниха от пресслужбата на Европейския съвет.

Затова и днес президентът Стево Пендаровски заяви от Атина, че на срещата на върха ЕС - Западни Балкани очаква от Гърция "подкрепа и помощ по отношение на тези страни членки, които все още са скептични, преди всичко България."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови