Гърция избра жена президент за пръв път в историята си

OFFNews 22 януари 2020 в 12:13 2880 0

Снимка ЕПА/БГНЕС

За първи път в историята на Гърция жена става президент на страната.

Парламентът избра Екатерини Сакеларопулу, по професия юрист, за държавен глава, съобщава БНР.

Гласуването бе наречено "историческо" не само поради този факт, а и заради впечатляващото единство във вота. Всички депутати от управляващата консервативна партия „Нова демокрация“ подкрепиха Сакеларопулу. Същото стори и основната опозиционна партия СИРИЗА. Другите опозиционни партии се въздържаха от гласуване. Мотивът на националистите от „Гръцко решение“ бе, че е недопустимо „гръцки президент да не може да посети Света гора“.

Кандидатурата на авторитетния съдия и председател на Върховния касационен съд Сакеларопулу бе подкрепена на първо гласуване с 261 гласа при необходим праг от 200 гласа. Тя е известна като юрист с добро реноме и без изявени политически пристрастия и ангажименти.

Екатерини Сакеларопулу ще положи клетва през март, когато изтича мандата на настоящия президент Прокопис Павлопулос.

Сакеларопулу е завършила юридическия факултет в Атина и специализира конституционно и административно право в Сорбоната в Париж. Била е председател на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи. Преди година тя бе избрана за председател на Висшия касационен съд, като също беше първата жена, заела този пост. Работила е по големи дела, свързани с екологичната среда и е един от малкото юристи в Гърция - експерт по екологично право.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови