Гърция иска Македония да започне преговори с ЕС възможно най-скоро

OFFNews 15 октомври 2021 в 21:55 7072 1

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

За Северна Македония напредъкът в интеграцията в ЕС трябва да зависи преди всичко от вътрешните реформи, свързани с постигането на европейските стандарти, а не от двустранните въпроси. Страната е постигнала огромен напредък в съгласуването на местното законодателство с това в ЕС - в резултат на интензивния процес от реформи за европеизация на всички сегменти от обществото.

Това заяви македонският премиер Зоран Заев на среща с гръцкия зам.-министър на външните работи Милтиадис Варвициотис, който е на работно посещение в Скопие.

Заев и Варвициотис са се съгласили, че от изключителен общ интерес и стратегическа цел на двете страни е Северна Македония да започне колкото се може по-скоро присъединителни преговoри с ЕС и Гърция в тази насока ще продължи със силната си подкрепа.

Инвеститорите от Гърция изразяват задоволство от сътрудничеството си с правителството на Северна Македония, а това изпраща силно послание, че бизнес общността в Гърция има приятелска среда за инвестиции в Северна Македония, твърдят от правителствената пресслужба в Скопие.

Същевременно Милтиадис Варвициотис е "изтъкнал необходимостта от цялостно, последователно и точно изпълнение на Договора от Преспа като необходимо предусловие допълнително да укрепнат отношенията между Гърция и Северна Македония и осъществяването на общата визия за интеграция на Северна Македония в европейското семейство".

Миналия месец гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Атина не подкрепя София относно пречките, които създава пред европейската перспектива на Скопие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

1

rincewind

16.10 2021 в 12:19

A 20-ина години ги арахте да чакат:)
Браво. Сега бързате. Айде да почакат още толкова.