Гайдата като кралски будилник. Една необичайна традиция на британските монарси, продължена от Чарлз III

OFFNews 27 октомври 2022 в 10:07 943 0

Бърнс

Снимка Ройтерс

Пол Бърнс се оказа в центъра на световното внимание.

За повечето хора мелодичните, но доста странни звуци на гайда може да не са най-добрият начин да започнат деня. Но за новия британски крал Чарлз III, както и за много от неговите предшественици на британския престол, това е част от вековен сутрешен ритуал, пише Би Би Си.

Всеки ден в 9 ч. сутринта гайдар свири избрани мелодии в продължение на 15 минути под прозореца на монарха, където и да се намира той. Традицията е започната от кралица Виктория преди 179 години и оттогава досега 17 души са изпълнявали почетната роля на кралски гайдар.

Сегашният Пол Бърнс свири за първи път в понеделник в Кларънс Хаус - резиденцията на Чарлз III до Бъкингамския дворец, където кралят е живял преди коронацията си (и не бърза да се мести).

Бърнс, военен музикант от Кралския полк на Шотландия, изпълнява ритуала в пълно облекло: освен всичко друго, той носи и зелени чорапи, които съответстват на тартана на шотландците. Докато свири, той марширува в градината пред Кларънс Хаус.

Ежедневното изпълнение на гайдата е разделено на две сесии от по седем минути. Между тях е необходима минута почивка, за да се регулира традиционният шотландски инструмент.

Кралският гайдар е много престижна роля. Човекът, който получава работата, е единственият, който не принадлежи към кралското семейство, но има право да носи тартана на Балморал.

Неговите функции не се ограничават само до свиренето: кралският гайдар често отговаря за посрещането на хора на различни официални събития, преди те да бъдат представени на монарха.

Бърнс се оказа в центъра на световното внимание, когато изсвири траурната песен "Sleep, Dearie, Sleep" в Уестминстърското абатство по време на погребението на кралица Елизабет II през септември.

Необичайният кралски "будилник" заработва по време на управлението на кралица Виктория: тя изобретява ритуала през 1843 г. Гайдарите (досега са били само мъже) стават придворни и живеят в Бъкингамския дворец. Те обаче следват монарха навсякъде при посещенията му.

Скот Метвен, който е бил гайдар на монарха от 2015 до 2019 г., казва, че "изведнъж се е оказал в най-близкия кръг на кралското семейство". Според Метвен кралица Елизабет II го уверява в любовта си към звука на гайдата и му дава прякора Pipes (от думата "bagpipe", което означава "гайда").

Все още не е ясно дали неговият наследник майор Бърнс действително ще събужда новия монарх в 9 ч. сутринта. Факт е, че според пресата дори като принц на Уелс Чарлз е обичал да става рано и да изпълнява задълженията си преди 09:00 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!