Гаф на ФСБ уличи Русия в манипулация на разследването за Кримския мост

Камионът-бомба не е минал през скенер на влизане

OFFNews 12 октомври 2022 в 14:13 50177 22

Стопкадър от видеото с проверката на камиона и рентенова снимка от клетката със скенера

Снимка ФСБ / Труха

Стопкадър от видеото с проверката на камиона и рентенова снимка от клетката със скенера

Гаф на ФСБ уличи Руската федерация, че манипулила разследването за взрива на Кримския мост така, че да отговаря на предварително поставената теза, че зад инцидента с огромни имиджови щети за Москва стоят Украйна и службите на трети страни.

В сряда ФСБ публикува "рентгенова снимка" на полуремаркето на камиона-бомба от апаратурата за стационарни скенери - инспекционния радиотехнически комплекси СТ-6035 на Управлението на ведомствената охрана на Министерството на транспорта на Русия. Украинският портал „Труха“ засече издънка на ФСБ, защото се оказа, че „рентгеновата“ снимка не е на транспорта, за който по-рано беше показано, че е проверяван от униформени на влизане към моста.

За момента както Украйна, така и западните държави се въздържат в оценката си за това какво се е случило на Кримския мост. Първоначалната хипотеза е, че взривът е причинен от камион-бомба, а от огнения облак, възникнал след експлозията се е взривила и влаковата композиция по железопътното трасе на моста.

Кремъл обвинява за експлозията на нелегално построения на украинска територия мост Киев и я нарича "терористичен акт". Украинските служби заявиха лаконично, че ще се произнесат по въпроса с моста след победата.

При обсъждането на сигурността на моста още преди избухването, на фона на украинските заплахи, че съоръжението е легитимна военна цел за ВСУ, руски експерти твърдяха, че Кримският мост е много добре защитен, а всяко едно превозно средство, влизащо на територията на моста се сканира с помощта на руската система „Скантроник СТ-6035“. Инспекционният комплекс трябва да открива не само взривни вещества, но също така и наркотици.

Още докато вървеше еуфорията около взривяването на моста в Украйна и гневът в Русия, руските служби осигуриха на местните издания видео от проверка на ТИР, на който отварят вратите на полуремаркето, после ги затварят и камионът потегля към последната си дестинация – Кримския мост. Около транспорта се въртят униформени, които явно не са открили нищо подозрително.

В сряда порталът „Труха“ пусна и разпространена от ФСБ рентгенова снимка на композицията, на която лъснаха разминавания. Снимката от рентгена не пасва по никакъв начин на видеото от проверката на пътя и това може да бъде установено с просто око. От червения камион на видеото при прегледа на рентген мистично са изчезнали резервната гума отзад и едната от осите на седловия влекач. Има разминавания и в други по-дребни детайли – греди, резервоар, но така или иначе е очевидно – двете композиции са различни. „Може и да са близнаци, но са разнояйчни“ – както се шегуват в украинските канали.

При това положение може да се окаже, че руснаците нямат рентгенова снимка от самия камион-бомба, защото той изобщо не е преминавал през скенера. За да не мине през скенер може да има две особено приложими причини. Първата е, че заради някакъв корупционен механизъм не всички автомобили преминават през подробен преглед. Известно е, че всички в товарния транспорт бързат. Втората е, че това може да се случи под чадъра на ФСБ или друга руска служба, ако някой иска да не останат никакви доказателства за това с какво е влязъл на територията на моста камионът. Втората хипотеза подклажда медийните спекулации, че зад т. н. терористичен акт може да стои именно ФСБ.

Камионите „разнояйчни близнаци“ не са единствената издънка до момента в разследването на руския следствен комитет и в руската пропаганда около инцидента на моста над Керченския проток. В неделя буквално часове след експлозията Русия обяви, че е възстановено движението на влакове по моста и дори показа видео от преминаващ по релсите състав. Впоследствие се оказа, че самите релси на линията са частично разтопени, деформирани, а видеото е манипулирано и фалшифицирано. Според украински източници трафикът между Руската федерация и анексирания от Москва Кримски полуостров се осъществява изключително през фериботни връзки, чиято пропускателна способност е ограничена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

22

ob1

14.10 2022 в 11:30

вежда, изобщо не ми дреме къде какво мото има. Няма нужда да доказвам на никого, че си подлога на нацистите - както казах вижда се от самолет. Отрепки, изнасилвачи, крадци, убийци, лицемери, боклуци и получовеци са термини, запазени за руZнацитата и тия нещастици като теб, които ги възхваляват.
Айде тичкай сега да си получиш кървавите копейки от тлъстата слуз в посолството!

-1655

20

ob1

14.10 2022 в 07:44

Е как да не си?!? То от самолет се вижда какъв оркопоклонник си. И такъв като тебе е тръгнал да говори за отрепки... Запиши си го нейде и го чети в огледалото всеки ден - руZките подлоги сте дефиниция за отрепки.

-1655

18

ob1

13.10 2022 в 14:37

веждичка, лично аз се радвам на Б-2 фейка и още как - една снимка на бомбера и ви затрепериха гащите. Много добре си изигра ролята да ви секне юнашките тъпотии за ЯО за няколко дни. Смятай ако наистина кацнат няколко такива.

Кажи сега ти кой hwbg бътхъртнат фен на изнасилвачите си - черната птица ли, животното от Поварово ли, някой друг лауреат ли?

345

16

Джендо Джедев

13.10 2022 в 11:28

Веждичка,

Замазваш поредния усер на "братушките" ти като някоя ученичка... Снимката била на товара... :D

345

14

Джендо Джедев

13.10 2022 в 08:19

Пешко,

Много са ти надеждни източниците! :D

-5489

13

https://t.me/covidcabalvaccineworld/22387


https://t.me/SIL0VIKI/46782