Габриел в Киев. ЕС свика всички министри на ''историческа среща''

Жозеп Борел обяви, че за първи път ще се проведе такава среща извън границите на Съюза

OFFNews 02 октомври 2023 в 10:13 5668 6

Мария Габриел в Киев

Снимка МВнР

Мария Габриел в Киев

Външните министри на държавите членки на Европейския съюз се събират на "историческа среща" в Киев в израз на "солидарност" с Украйна, съобщи днес ръководителят на външнополитическата служба на блока Жозеп Борел, цитиран от ДПА и Франс прес. 

"Събирам външните министри от ЕС в Киев за първата по рода си среща на всички 27 държави членки извън съюза", написа Борел в социалната мрежа "Екс" (бивш "Туитър"), уточнява БТА. "Бъдещето на Украйна е в ЕС", допълни той.

Снимка: МВнР

Срещата не беше обявена предварително от съображения за сигурност, посочва ДПА. „Свикваме историческа среща на външните министри на ЕС в Украйна, страна кандидатка и бъдеща членка на ЕС. Ние сме тук, за да изразим нашата солидарност и подкрепа към украинския народ“, каза Борел в изявление в социалните мрежи. Той е на посещение в Украйна от петък. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е в Киев, където ще вземе участие в срещата на външните министри на ЕС, съобщиха от МВнР. 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства днешната първа среща на европейските си колеги в Киев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

02.10 2023 в 14:11

Аз пък съм краен оптимист за украинския успех в гадната война!

Само да си представим, че фронтовата линия е дълга горе - долу колкото е разстоянието между Варна и Белград, цялата офанзива, всичски действия на ВСУ са без въздушна подкрепа, обстоятелство, гледано с удивление от натовските кадровици, а акраинците се оказаха безкрайно креативни, те сега пишат правилата на водене бойни действия през 21-ви век!!!

И какво ли ще бъде след доставката на наистина далекобойни оръжия!?!

1236

5

БотоксПутю

02.10 2023 в 14:07

Предизвикват Путин да покани външните министри на Северна Корея и Иран.

2099

4

Mateevk

02.10 2023 в 13:12

С тези символични жестове голям напредък няма да се постигне. Трябва ясно да се очертят вариантите пред Украйна и тя да реши какво да прави. Единият вариант е война без край с неизвестно какви шансове за победа /зависещи пряко от променливите настроения на Запад/, при който членството в НАТО и ЕС остава за неопределеното бъдеще, а другият вариант е приемането й незабавно поне в НАТО, като чл.5 в този случай няма да покрива окупираните от Русия територии. Има и трети вариант - Русия да се изтегли незабавно от Украйна, след което да се преговаря за неутрален статут на Украйна с членство в ЕС, но не и в НАТО, но при железни гаранции за сигурност, а не като тези в Будапещенския меморандум. Има и още варианти или по-скоро подварианти на горните, като например връщане на ядрения статут на Украйна или разполагане там на западно ядрено оръжие.

1042

3

danvan

02.10 2023 в 13:00

Путин самотно ***** газ в бункера ... кеф

-529

2

6екеr4о

02.10 2023 в 12:59

Тъжна снимка за една наистина добра новина, Габриел е пред мемориала на загиналите...

-1650

1

ob1

02.10 2023 в 11:49

По възможност да летят от Япония обаче... всеки на борда на отделен В-2 Спирит... и да пуснат по някое подаръче докато са над оркистан :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!