Г-7 засилва натиска върху Кремъл, но не стигна до съгласие за налагане на пълно ембарго (обновена)

САЩ добавиха 71 компании към търговския "черен списък"

OFFNews 19 май 2023 в 16:32 2304 1

среща

Снимка PA MEDIA

Срещата на Г-7 не доведе до налагане на пълно ембарго на Русия.

Най-богатите и напреднали демокрации в света се споразумяха да затегнат санкциите срещу Русия заради агресията над Украйна. На срещата на върха днес страните от Г-7 приеха декларация за засилване на натиска върху Кремъл, която обаче не включваше най-радикалните предложения, включително пълно търговско ембарго.

Целта на санкциите е да се ограничи възможността на Кремъл да продължи въоръжената си агресия в Европа. Всяка страна избира сама своите средства, така че изявленията на Г-7 задават само обща посока, а не конкретни санкции, съобщи Би Би Си.

"Ще предприемем допълнителни мерки, за да ограничим доставките за Русия на всичко, което е от решаващо значение за продължаващата агресия на Русия, включително оборудване и технологии, с които Русия възстановява мощта на военната си машина", се казва в изявление на клуба на Г-7.

В Г-7, създадена с цел координиране на западните политики след кризите от 70-те години на миналия век, влизат Съединените щати, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Канада и Япония. Русия беше член преди анексирането на Крим, но беше изхвърлена, а неформалният осми член беше заменен от Европейския съюз като колективен представител на 24-те държави от блока, които не са пряка част от Г-7.

Западът вече е наложил всеобхватни финансови и търговски санкции срещу Русия и сега се фокусира върху начина, по който те се прилагат, а не върху търсенето на нови ограничения. Както САЩ, така и Япония и Обединеното кралство забраниха почти цялата търговия с Кремъл, но те далеч не бяха основният търговски партньор на Русия преди войната.

Тази позиция се поддържаше от Европейския съюз и именно неговите търговски санкции нанасят най-големи щети на руската икономика. Обратното обаче също е вярно, поради което 27-те държави от ЕС действат постепенно: ембаргото върху износа на петрол беше наложено година след началото на войната, докато все още няма забрана за внос на газ или диаманти.

Говореше се, че преди тазгодишната среща на върха на Г-7 в Хирошима те най-сетне ще се заемат с диамантите и газа. Но окончателното изявление не съдържаше нито едно от тези неща. Нито пък предложението за налагане на пълно ембарго върху цялата търговия с Русия и за правене на изключения от него вместо сегашната система на индивидуални забрани.

В допълнение към общата насока на санкционния натиск - по-скоро затягане, отколкото смекчаване - в декларацията се заявява намерението да се засили борбата срещу заобикалянето на вече въведените санкции, както и общата цел да се постигне още по-голямо намаляване на приходите на Кремъл от износ на енергия, ядрено гориво и метали.

Преди срещата само Обединеното кралство беше предприело конкретни стъпки в тази посока. Тя забрани вноса на руски диаманти, мед, алуминий и никел. В момента обаче не ги купува, а през миналата година общият обем на търговията с Русия, обхванат от новите санкции, не надхвърля 55 млн. паунда - къщите на някои олигарси в Лондон струват повече, коментира Би Би Си.

Миналата година Великобритания е внесла диаманти на стойност 1,6 млрд. долара, от които руските камъни са били само 4 млн. По данни на "Монитор на търговските данни" на Ройтерс британците купуват лъвския пай от диамантите си от Белгия, Израел, Индия и САЩ.

Великобритания не е купувала мед от Русия нито миналата, нито по миналата година, внесла е алуминий на стойност едва 35 млн. долара през 2022 г., а никел - 28 млн. долара.

ЕС е основният купувач на руска суровина на Запад. Диамантите не правят изключение, като техен водещ вносител е Белгия. Тя е категорично против забраната, така че шансовете диамантите да попаднат в 11-ия пакет от санкции на ЕС са близки до нулата.

Пакетът все още се обсъжда и изисква единодушно одобрение от 27-те държави от ЕС, сред които има както привърженици на радикалното скъсване с Русия, като Полша и балтийските държави, така и апологети на умиротворяването на Владимир Путин чрез облекчаване на санкциите, като Австрия и Унгария.

Междувременно администрацията на президента на САЩ Джо Байдън добави 71 компании към търговски "черен списък", след като по-рано в петък групата Г-7 обяви нови санкции срещу Москва заради войната й в Украйна.

Действието на Министерството на търговията на САЩ е насочено към ограничаване на подкрепата за руската армия и разширява обхвата на експортния контрол върху Русия и Беларус. "Черният списък" включва 69 руски субекта, един от Армения и един от Киргизстан, съобщава Ройтерс.

Новият контрол върху износа е насочен към петролни и газови проекти в Русия и Беларус, посочи търговското министерство. Другите засегнати компании включват заводи за ремонт на самолети и производство на части, заводи за барут, трактори и автомобили, корабостроителници и инженерни центрове в Русия.

Действията са част от последния кръг от санкции и контрол върху износа от страна на САЩ и други страни в отговор на руската инвазия в Украйна. Те са предназначени да деградират индустриалната база на Русия и нейната способност да поддържа войната, отбеляза Ройтерс.

САЩ и коалиция от 37 други държави наложиха безпрецедентен контрол върху износа на Русия след нейното непровокирано нападение срещу Украйна през февруари 2022 г.

Новите ходове дойдоха, след като Съединените щати и останалите големи икономики от Г-7 се споразумяха по време на лидерската среща в Япония да засилят санкциите срещу Русия.

В сектора на петрола и природния газ Министерството на търговията на САЩ заяви, че включването на субекти в "черния списък" е насочена към проучване или производство от дълбоководни, арктически офшорни или шистови проекти в Русия или Беларус, които имат потенциал за производство на нефт или газ, съобщи БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика