Футболист избяга от Бахрейн, сложиха му пранги на плажа

OFFNews 04 февруари 2019 в 09:42 4250 1

Забегнал от родината си бахрейнски футболист бе арестуван в пранги по време на медения си месец в Тайланд с цел депортация. Съдбата му трогна хиляди хора в социалните мрежи и роди движението #SaveHakeem.

Отзвукът на историята на Хаким ал Арайби стигна дори до ФИФА, която изпрати свой висш да лобира за арестанта.

Хаким избягал от Бахрейн като политически бежанец и потърсил убежище в Австралия през 2014 г. Заселил се в Мелбърн и станал играч на местния тим "Паско Вейл". Междувременно бил издирван от Интерпол (впоследствие службата анулира заповедта), за да бъде арестуван по искане на властите в родната си страна. Отивайки на меден месец в Тайланд, той неочаквано бил задържан на плажа и тикнат в ареста, където ще чака до април решението за депортиране в Бахрейн.

Преди за забегне, в родината си Арайби бил измъчван заради политическата дейност на своя брат по време на Арабската пролет от 2011 г, съобщава базираната в Ню Йорк правозащитна организация "Хюман райтс уоч". Бахрейнските власти отричат тези твърдения.

В защита на Хаким се обявиха министър-председателят на Австралия и ФИФА. Те изпратиха протестни ноти до властите в Тайланд, посочвайки, че след депортирането мъжът може да бъде подложен на мъчения. Австралийският посланик в Тайланд и още 13 посланици посрещнаха Арайби в столицата Банкок, където той бе докаран в затворническа униформа и пранги на глезените.

“Не ме връщайте в Бахрейн", каза футболистът, който е в ареста от ноември 2018 г.

Съдът даде срок до 15 април на защитата да събере доказателства, че Хаким не бива да бъде екстрадиран. Предварителното изслушване пък е насрочено за 22 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови