Quantcast

Фукуяма: Защо американските политически институции са в упадък

Последна промяна на 17 декември 2013 в 22:54 2885 7

Франсис Фукуяма
Франсис Фукуяма

Във времена на остра политическа поляризация децентрализираната система на властта в САЩ все по-малко е в състояние да представлява волята на мнозинството, но същевременно представлява в извънредна степен групите с общи интереси и организациите на активисти, които даже в своята съвкупност не са независимият американски народ.

Това посочва в последната си статия за The American Interest политологът Франсис Фукуяма.

Според политолога, САЩ е в капана на пагубно равновесие. В исторически план американците не вярват на правителството, затова и не са склонни да го упълномощават с власт. Вместо това Конгресът поставя сложни правила, които ограничават правителствената автономия и правят решенията скъпи и бавни. В резултат на това работата на правителството е незадоволителна, което погрешно потвърждава изначалното недоверие.

При тези обстоятелства повечето американци не са склонни да плащат по-високи данъци, опасявайки се, че правителството ще ги пропилее. Недоверието към правителството се превръща в самоизпълняващо се пророчество, пише Фукуяма.

Можем ли да обърнем тези негативни тенденции? Вероятно да, ако преодолеем интереса на политиците да запазят статуквото. Много американски политически дейци признават, че политическата система не работи добре, но въпреки това имат интерес нещата да се запазят такива, каквито са в момента. Нито една значима партия няма интерес да се откъсне сама от парите на заинтересованите групи, а самите групи се страхуват от система, в която парите не могат да купят влияние, посочва Франсис Фукуяма.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.12 2013 в 07:44

Забравих - и да ви кажа Гуантанамо не е затвор, а елитен център за проповядване на демокрацията на инакомислещи.

18.12 2013 в 07:43

Ако Фукояма е комунист аз съм трамвай, ама има много хора с промити мозъци, които ако прочетат нещо негативно за САЩ и вече следва комунизъм. То по тази логика и Джей Лено, Днон Лелнън, Мартин Лутер кинг - абе в САЩ е бъкано с комунисти след смъртта на Макарти и неговата комисия.

18.12 2013 в 03:32

Безспорно САЩ губят позиции в глобален мащаб, но...една империя си отива-друга идва. Китай е на път да постави САЩ в икономическа зависимост, след като продължава да им изкупува външният дълг. А бог да ни пази от китайска "демокрация"!

18.12 2013 в 00:53

Е добро утро :D:D

18.12 2013 в 00:23

Прав е този експерт. Пиндустан затъва все по-дълбоко в породени от системата проблеми. Няма вечни империи. Америка не прави изключение. Четвъртия Райх влиза неудържимо в период на упадък. Нищо ново под слънцето.

17.12 2013 в 23:43

Нещо като цензура ли предлагаш?

17.12 2013 в 23:34

не не не не не .... нннн не на тия комунистически статийки.

Слагайте червени точки на такива.