Фукуяма: Защо американските политически институции са в упадък

17 декември 2013 в 22:54 3638 7

Франсис Фукуяма
Франсис Фукуяма

Във времена на остра политическа поляризация децентрализираната система на властта в САЩ все по-малко е в състояние да представлява волята на мнозинството, но същевременно представлява в извънредна степен групите с общи интереси и организациите на активисти, които даже в своята съвкупност не са независимият американски народ.

Това посочва в последната си статия за The American Interest политологът Франсис Фукуяма.

Според политолога, САЩ е в капана на пагубно равновесие. В исторически план американците не вярват на правителството, затова и не са склонни да го упълномощават с власт. Вместо това Конгресът поставя сложни правила, които ограничават правителствената автономия и правят решенията скъпи и бавни. В резултат на това работата на правителството е незадоволителна, което погрешно потвърждава изначалното недоверие.

При тези обстоятелства повечето американци не са склонни да плащат по-високи данъци, опасявайки се, че правителството ще ги пропилее. Недоверието към правителството се превръща в самоизпълняващо се пророчество, пише Фукуяма.

Можем ли да обърнем тези негативни тенденции? Вероятно да, ако преодолеем интереса на политиците да запазят статуквото. Много американски политически дейци признават, че политическата система не работи добре, но въпреки това имат интерес нещата да се запазят такива, каквито са в момента. Нито една значима партия няма интерес да се откъсне сама от парите на заинтересованите групи, а самите групи се страхуват от система, в която парите не могат да купят влияние, посочва Франсис Фукуяма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови