ФСБ твърди, че е осуетила опит за убийство на ръководителя на Кримския полуостров

OFFNews 03 юли 2023 в 11:23 1556 3

ФСБ

Снимка ТАСС

ФСБ

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) твърди, че е осуетила опит за убийство на на ръководителя на Кримския полуостров Сергей Аксьонов, предаде "Радио Свобода".

В понеделник ФСБ съобщи, че е арестуван руснак, подготвял атаката. Твърди се, че задържаният е бил вербуван от украинските специални служби.

Според ФСБ задържаният е роден през 1988 г. и е преминал "курс за разузнавателна и подривна дейност" на територията на Украйна, след което е пристигнал на анексирания полуостров през юни тази година. Твърди се още, че мъжът е планирал да взриви колата на Аксьонов.

Срещу него вече са образувани наказателни дела.

Едно от обвиненията е за опит за извършване на терористичен акт и за незаконно придобиване, съхранение и транспортиране на взривни вещества, отбелязва изданието "Медуза". 

Към момента няма реакция от украинското ръководство по обвиненията от Кремъл. 

Сергей Аксьонов благодари на специалните служби в телеграм, отбелязвайки тяхната "ясна и ефективна работа". Той заяви, че "терористичната заплаха може да бъде напълно премахната" само чрез "изпълнение на целите на специалната военна операция".

ФСБ редовно съобщава за задържането на вербувани от украинска страна лица, за които се твърди, че са подготвяли терористични нападения и саботаж на територията на Русия.

Сайтът Krym.Realii припомня, че на 3 май ФСБ обяви ареста на няколко граждани на Украйна и Русия, за които се твърди, че са подготвяли атентат срещу руското ръководство на Крим. Москва тогава твърдеше, че групата е създадена от Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна.

В анексирания Крим и Севастопол от 2014 г. най-малко 16 граждани на Украйна са осъдени по обвинения в "шпионаж" и "саботаж". През 2015 г. руски съд осъди режисьора Олег Сенцов на 20 години затвор по обвинения в организиране на терористични атаки.

След началото на пълномащабна руска инвазия в Украйна на анексирания полуостров масово се преследват всички несъгласни с войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

03.07 2023 в 12:18

Ох, ама че тъпотия. За взривяване на автомобил на охранявано лице украинците изпратили един човек, който през деня се мотае с торба с взривни вещества.

Те им взривяват жп линии, рафинерии, складове, но за да трепят някакъв административен ръководител пуснали един човек. Добре.

-1650

1

ob1

03.07 2023 в 11:52

Единственият начин ФСБ да преотврати атентат е ако сами те са го подготвяли...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика