Френският парламент блокира законопроекта за задължителни ваксинационни паспорти

OFFNews 04 януари 2022 в 13:54 2053 0

Снимка wikimedia

Долната камара на френския парламент блокира разглеждането на законопроекта за задължително изискване за ваксинационен паспорт в страната. 

Приемането на спорния законопроект ще направи невалидни отрицателните тестове срещу COVID-19 за достъп до заведения или обществения транспорт. Мярката е с цел останалите над 5 млн. души над 12-годишна възраст, да се ваксинират, отбелязва France24.

Заради разпространението на варианта Омикрон броят на новозаразените за денонощие във Франция надхвърля 160 хил. души.

Законопроекът предвижда и наказание за гражданите с фалшив сертификат - присъда до пет години затвор и глоба до 75 000 евро. 

Френското правителство се надяваше законът за ваксинационните паспорти да влезе в сила на 15 януари. Снощи депутатите в парламента прекъснаха обсъждането на проекта, след като повечето гласуваха против това дискусиите да продължат след полунощ. 

"Снощи видяхме един вид безотговорно сдружаване на депутатите от "Непокорна Франция" (крайната левица), "Национален сбор" (крайната десница) и "Републиканците" (консерваторите) с цел да направят процедурен трик в опит да извадят от релсите графика за приемане на ваксинационните паспорти", каза говорителят на френското правителство Габриел Атал.

Очаква се разговорите да бъдат възобновени възможно най-скоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови