Френски кмет отказа да погребе бебе на роми

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2015 в 08:25 20162 18

Снимка bTV

Кметът на град Шамплан Кристиан Льоклер отказа погребение на бебе но роми в общинското гробище, което предизвика вълна от възмущение.

Премиерът на Франция Манюел Валс заяви в Twitter, че да се откаже погребение на дете заради произхода му, е гавра с паметта му, „гавра с всичко онова, което е Франция”.

Льоклер първоначално обяснил отказа на общината с липса на гробни места и добавил, че предимство имат онези, които си плащат местните данъци.

После обаче кметът заяви, че е станало недоразумение при взимането на решението от общинските служби.

Детето е родена на 14 октомври 2014 г. и почина на Коледа в местна болница от т.нар. синдром на внезапна кърмаческа смърт.

Момиченцето е на роми от Румъния, което живее в лагер без течаща вода и електричество, недалеч от парижкото летище Орли.

Детето ще бъде погребано в близкия град Вису по предложение на местния кмет.

Председателят на Асоциацията срещу расизма и антисемитизма Ален Якубович заяви, че ще внесе случая в съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.01 2015 в 09:06

Аре ве нали уж са много толерантни нали реват интеграция нали ние сме лошите аре сега да интегрират те и да погребват иначе това си е чиста дискриминация

06.01 2015 в 14:38

Сега орда тъжащи роми от родното село на детенцето в Румъния и цялата околия ще се заселят във Франция под предлог, че редовно трябва да изпълняват ритуали на гроба му

06.01 2015 в 13:14

Халид.... Халид... От камъните в бъбреците си ,да издигнеш мавзолей на майка си!

06.01 2015 в 00:31

Халид,майка ти дееба мръсна рязана,недей да говориш така за българите бе пумияр умрял,като искаш ходи си при резняците,що си в България бе боклук мръсен и гнусенннннннн!!!

05.01 2015 в 23:42

Удивително е как статиите за човешки трагедии предизвикват самоподбор от бездушни и нещастни хора за коментатори. Искам да кажа на онези от вас, които четат и се отвращават от болшинството расистки и нечовечни коментари под материали като този, питайки се дали това е представителна извадка на обществото ни: отговорът е "не". Болшинството сме ние, които четем коментарите и тръпнем в ужас, че може би в някой наш познат или роднина се крие анонимно такава нечовешка, глупава и саморазрушителна омраза. Но мразещите не са мнозинство. Те просто се самоподбират, струпват се като лешояди върху мърша под такива материали, които им дават възможност да изпитат болното и толкова нужно им усещане за власт.

05.01 2015 в 22:54

Статистиката показва....че -10 е чистокръвен мангал. От рядката порода, научили се да пишат. Опитващ се да ни убеди, че мързеливите му и безочливи сънародници са такива, благодарение на гадните ксенофоби, които им плащаме тока, социалните, здравеопазването и въобще ги издържаме като цяло. При това без дори да сме "московчета".
Храни куче, да те лае!

05.01 2015 в 21:56

Този който мисли злото на друг ще го сполети същото!
Тази планета не е на никой човек,всеки има право да бъде погребан,независамо дали има ила няма пари.
А вие нали сте богове,че не смятате циганите за хора или турците!
Господ си знае работата нека бъдете в неговите ръце!

05.01 2015 в 20:04

На жабарите ей това им харесвам, че изобщо не считат циганите за хора, независимо дали живи или умрели. Интересно дали изобщо някой някъде счита циганите за хора? То дори затова науката е създала и специален термин - "подчовек". В Швейцария през 16 век дори е имало ловен сезон за цигани.

05.01 2015 в 17:53

Как сте московчета? Кефите ли се? Добре ли ви се отразява ксенофобията? Вече добре ли спите нощем като си имате свой човек в правителството :-)

05.01 2015 в 17:52

Ив, а ти какво работиш?