Френската опозиция за Макрон: Той беше арогантен, а сега иска помощ

OFFNews 21 юни 2022 в 16:23 1683 0

Макрон

Снимка БТА

Кристиан Жакоб постави условията си за подкрепа пред президента Еманюел Макрон.

Опозицията във Франция призова “арогантния” Емануел Макрон да промени курса си и да се вслуша в нея, за да спечели подкрепата й, след като загуби контрола над парламента, съобщи Ройтерс.

Неговият центристки алианс не успя да осигури абсолютно мнозинство, от което Макрон се нуждаеше, за да управлява през втория си мандат.

Френският президент проведе днес последователни срещи с представители на опозицията. Сред тях са председателя на “Републиканците” Кристиан Жакоб, ръководителя на Френската социалистическа партия Оливие Фор и лидерката на крайната десница Марин льо Пен. Макрон все още не е коментирал публично резултатите от изборите, предава Асошиейтед прес.

Лидерите на опозицията, с които Макрон ще се срещне днес и утре, дадоха ясно да се разбере, че всяка подкрепа ще има своята цена, като по този начин отвори възможността за сложни преговори по всяко политическо предложение.

"Той е този, който беше арогантен, а сега призовава за помощ", заяви лидерът на консервативната партия "Републиканците" Кристиан Жакоб за радио "Франс ентер".

"Ние водихме кампания в опозиция... и ще останем в опозиция“, заяви той по-късно пред репортери след срещата си с Макрон и добави, че е казал на президента, че постигането на коалиция ще се счита за "предателство" от страна на избирателите на "Републиканците".

Икономическата платформа на партията на Жакоб е до голяма степен съвместима с тази на Макрон. Жакоб заяви, че от президента зависи дали ще направи стъпка към тях и ще приеме техните предложения.

"Републиканците" ще бъдат отговорни и няма да блокират институциите", обеща той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови