Стопанинът на питбулите, разкъсали жена в Русенско, поиска евтаназията им

OFFNews Последна промяна на 31 март 2014 в 11:22 10653 27

Собственикът на питбулите Пресиян

Снимка Нова ТВ

Собственикът на питбулите Пресиян

Стопаните на питбулите, разкъсали 86-годишна жена в русенското село Червена вода, поискаха животните да бъдат евтаназирани.

Това заявиха пред Нова телевизия Пресиян Господинов и неговата леля Анелия, които гледат кучетата от години.

По думи на семейството питбулите никога досега не са проявявали агресия. За да нападнат 86-годишната жена, вероятно са се подразнили от потропването с бастуна и виковете по съседка, предположиха стопаните. При този шум питбулите са прескочили оградата и са нападнали жената.

„Цезар е с мен от 6 години, Клеопатра е от година. Мислехме да правим ремонт това лято и да вдигнем по-висока ограда на двора“, разказа видимо притесненият млад мъж. Леля му, която чула виковете на нападнатата старица, хукнала да помага. „Видях я цялата в кръв… Започнах да викам за помощ, да дойде някой да отдели кучетата. Отстрани имаше сеирджии. Никой не дойде. Никой! Стояха и гледаха“, разказва през сълзи Анелия.

Кучетата няма да бъдат евтаназирани, докато не приключи следствието. В момента те са в приют.

Състоянието на жертвата Димитрина Георгиева от Червена вода остава критично, съобщават от Русенската болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.04 2014 в 09:52

Марина, не разбирам примера с децата - по твоята логика трябва да се затворят от малки, защото някои от тях могат да "убият майка си на старини".

Ако се позамислиш върху това за "опансите породи", няма да стигнеш до особено логично заключение, защото съм сигурен, че не можеш да дадеш определение за понятията "опасна порода" и "порода" като цяло. Хората масово не различават, а и не са длъжни да различават породите. Въпросът е кой е този държавен орган, който ще се произнесе, кои породи са опанси, и кои - безопасни.

Днес на мода са питбулите, утре ще станат каракачанките. Няма начин посочвайки порода и забранявайки конкретна такава, да елиминираш проблема. Или какво, ще се обявят всички кучета над 10кг за потенциално опасни и ще се забранят? Това никога няма да се случи, не си правете илюзии, а и не това е същината на проблема.

Още повече, имайте предвид, че повечето кучета, които се подвизават под марката "питбул", всъщност са непородисти или направо мелези, въдени по съседски. Кой ще прави ДНК експертиза за породна принадлежност? Ако някой реши да бъде изобретателен, може да кръстоса питбул с лабрадор и полученият мутант да бъде назлобен да яде малки дечица. Или защо му е изобщо да кръстосва питбул с нещо друго - просто си взима една "безопасна" немска овчарка и готово...

Говорейки за породоспецифично законодателство и давайки примери със страни, където определени породи са забранени, имайте предвид, че това вече започва да става отживелица и напредналите страни осъзнават грешката си.

Който иска да има злобно куче, ще го има, независимо от породата или законодателството по същия начин, както се притежава незаконно оръжие.

02.04 2014 в 01:23

Изпити, застраховки, закони-дотук говорим за пари и нищо общо с кучетата. Възпитание прилагаме и към деца, което не оречи на някое по/злобно и да убие и майка си на старини. Няма никакви гаранции. Дори и високите огради не помагат на животни,пълни с енергия. Питбулите трябва да се забранят, както и всички опасни породи кучета.Щом имате пари за техните застраховки, лекари, изпити и тн,купете си къща в гората и я обградете три ката бодлива тел.И с хората се постъпва така, когато са опасни за другите. Не може човешки живот да се застрашава заради някакви изпити и застраховки.

01.04 2014 в 11:06

Тест за поведение в градски условия трябва да се въведе не само за питбулите, а за ВСИЧКИ кучета - никаква дискриминация. Малки, големи, "бойни", пазачи, овчарки...

Собственик съм на питбул и съм убеден, че каквото и да кажа, голяма част от хората тук никога няма да повярват, колко много усилия сме положили и продължаваме да полагаме, за да е нашето куче примерно. Нито смятам да се оправдавам пред озлобени или просто афектирани хора, нито би имало смисъл.

Искам да има ясни критерии - изпити, застраховки, закони и всичко необходимо, но не за едни, а за всички. В момента сме покрили всички законови изисквания, за да притежаваме кучето, не е сложно, но някои хора и това не правят.

Вярвате или не, но по парковете има неизброимо количество немски овчарки, лабрадори, кавказки овчарки, български овчарски кучета и подобни на тях, които създават проблеми и са потенциално опасни, но никой не говори за това, защото не са питбули.

Закони за всички, това е. Щом някоя порода е "по-блага" от друга, значи изпитите за добро поведение няма да са проблем, нали така?

Отделен въпрос е, кой ще има право да изпитва кучетата и стопаните им и няма ли това отново да се превърнбе в една машина за рушвети, манипулации и прочее от страна на определени кръгове "баш кинолози", защото все пак живеем в България.

А по въпроса с малките кученца, които са безопасни и много мили - едно, че повечето са изключително невъзпитани, а и второ - много от тях са конфликтни, защото могат да провокират агресивно поведение у други кучета. Затова изпит и за тях и за стопаните им.

И такси + глоби - българинът от това разбира.

Наистина съжалявам за жената. Това е огромен шок за нея, дано се оправи, за близките й, за цялата общност в това село. Косвено е и шок и вреда за цялото ни общество. Както е вреда за всички стопани, които са избрали съзнателно и отговорно да се грижат за големи кучета.

Собственикът на питбулите не мога да го коментирам. Нека следствието се произнесе. Но това, което знам от опит и четене е, че всяко куче има нужда от много, много внимание, а кучета като питбулите (каквото и да се има предвид под това, но това е друга тема), имат нужда от още повече внимание и работа, както и от търпение. Не е за всекиго, определено. За съжаление огромен процент от хората, които си взимат питбул или други "страшни" породи, са изключително некомпетентни и некултурни във всяко отношение. Меко казано. По-точно казано - олигофрени. Срам ме е от тях и ми е неприятно от петното, което хвърлят върху всички хора, които влагат време и всички средства, за да могат кучетата им да са възпитани и стабилни. Да, съществуват и двата типа.

Един отговорен човек и добър стопанин не би трябвало да се притеснява от изпит, такса или застраховка.

Със сигурност ще ме обвинят в кучераство и т.н. Няма проблем. Разбирам гнева на хората и възмущението им. Само бих се радвал, ако поне някой погледне на нещата и от друга гледна точка.

Благодаря!

01.04 2014 в 09:03

Има опасни породи- факт. Теса забранени за отглеждане без лиценз в домашни условия в много страни- питбула навсякъде е начело в списъците. Причината е показателна- много чести случаи на спонтанна непредизвикана агресия, в сравнение с останалите породи.Предполага се, че при бойните породи кучета, това се дължи на вековната им селекция, при която са търсени именно такива качества. Затова за притежаването на такива кучета е необходимо разрешително, като за огнестрелно оръжие и са задължителни строги предохранителни мерки, като оградено с мрежа ( и отгоре)пространство за живеене. Има и лоши стопани- факт. В нормалните страни затова има зоополиция, да ги следи и да им отнема животните. Има и лоши кучета- факт.Когато има вродена агресия, особено при едри породи, в нормалните страни ги изпращат за работа със специалист, който ги обучава, за да са сравнително безопасни. Безнадеждните случаи се евтаназират ПРЕДИ ДА НАПАДНАТ НЯКОГО.Има и пропаднали държави- факт. В нормалните държави за такова нещо синковеца и леля му ще лежат като за убийство по непредпазливост. А у нас е добре, че все пак има свидетели. Иначе родната милиция няма нито мозък, нито средства да докаже чии са били кучетата...Има и пропаднали хора-факт. Пропадналите хора са повече от обикновено в пропадналите държави. Такива у нас има много. Наричат себе си "любители на кучета". Те мразят хората, но си мислят, че обичат кучетата. Обичат ги, като ги оставят на улицата да умрат от глад и студ. Така ги обичат. В нормалните страни вече приемат закони за евтаназията на хора.Ние още спорим с тези пропаднали отрепки за евтаназията на животни. А повечето хапват пържоли на поразия. И хранят кучетата си с тях.Същите отрепки не знаят и не ги интересува, че прасетата, от които са пържолите за техните кучета са убити по много мъчителен начин, и че прасето има с над 70% по-висок коефициент на интелигентност от кучето....Но отрепката си е отрепка, независимо какъв етикет ще си сложи. Тези, които влачат кучета с колите си и тези, които са против евтаназията на уличните кучета и забраната на опасните породи, за мен са еднакви отрепки- разликата е нула...

01.04 2014 в 01:49

Дано убият гадните кучета!!!

31.03 2014 в 23:56

Всички хищници, включително и човекът, се раждат агресивни, т.е. с инстинкт на самосъхранение и оцеляване. Въпрос на култивиране е агресията да бъде градивна или деструктивна, разрушителна. В дивата природа, за разлика от човешката среда, хищниците не проявяват агресивна жестокост, ако не се касае за оцеляване, храна, вода. Кучетата, както и хората, са бозайници, т.е. имат висша нервна дейност, пет сетива, емоции, чувства, подобна физиология и биология, и подобна социална организация на живот в семейства. Разликата е, че кучетата нямат подсъзнание, не могат да анализират и да правят причинно-следствени връзки, т.е. не може да им се приписват преднамерени порочни, престъпни и (а)морални действия, които са характерни за хората. Така че, за евентуални деструктивни агресивни постъпки не могат да носят отговорност. В случая кучетата са проявили естествения си инстинкт за охрана на територията, подразнени от шума от потропването по съседната ограда от бастуна на бабата. Явно не са били въобще възпитавани в устойчивост на лесно и бързо възбудима им нервна система, тип холерик, каквато е присъща за повечето мелезчета тип питбули по нашата Територия, преждевременно отбити и отделени от майка и котило и фрустирани и стресирани ежедневно допълнително от липсата на всякаква киноложка култура и опит на техните собственици. Собствениците са постъпили безотговорно, както към тях, така и към евентуални техни жертви, като са ги оставяли свободно пуснати в необезопасен двор, без надзор от разумно същество и без охранителна ограда. Цялата вина е на собствениците. Такива хора не могат да се нарекат стопани и дано си понасят тежесттта на закона за превенция на бъдещи такива човешки престъпления. Дано бабата да оздравее! Би трябвало законът да забранява притежаването на кучета в бъдеще време на такъв безотговорен собственик.

31.03 2014 в 22:32

за всички малоумници,които ,,разбират'' от кучета,няма лошо куче,има залухави стопани...

31.03 2014 в 21:08

И аз имам куче голямо е иного вълнесто,,барак на всякъде вълната е мека само на муцуната и на ташаците е корава като грамфонни иглички,много харабия не хапе,но много обича да пикае в на съседите обувките,има и друг навик ,събира обувките на всички съседи от първия до 11 етаж и ги носи на тавана,събира ги пред вратата на таванската ми стая,даже )))няма да повярвате ,за да не се уморява да бяга по стъпалата ползва асансера ако му е по път....да разказвам ли още???

31.03 2014 в 20:48

За съжаление едно коли има повече акъл от някои кучелюби...

31.03 2014 в 20:45

Цитирам кучелюба:

"Мойто куче е супер добро и дружелюбно, ама като почне някои да го закача и да го дразни разбира се, че почва и той така да прави. Теб ако дойде някои и почне да те обижда и да те блъска и да те удря - ти какво ще направиш?"

Забелязвате ли как сравнява човека с кучето? Такива са те - сравняват човека с животните. За него те са равноправни - човека и животното. И щом някой му закачал мивката, тя щяла да отвърне с агресия. Виждате ли колко им е акълът? Той няма да си вземе ретривър, дакел, болонка или друго разбрано куче, а ще си вземе бултериер, ротвайлер или някакво друго извратено изродско създание, генно модифицирано да бъде агресивно. Мутантите са специално селектирани да не усещат болка и да нямат чувства. Не говорим за Белия Бим или Хачико, говорим за изродиите, които се навъдиха напоследък, които серат навсякъде по тротоарите, говната им се въргалят спокойно, кучелюбите се кефят и не се различават от любимците си.

Аз пожелах на тия мутанти да пукнат. На тях, на зверовете. А той ми пожела на мене - красноречиво за типа хора. Това са те. Трябва да има закони за такива престъпници.