Франция разрешава ваксината на AstraZeneca за хора над 65 г.

OFFNews 02 март 2021 в 10:52 1483 0

Френските власти обявиха, че на хора над 65 години с придружаващи заболявания може да се поставя ваксината срещу коронавируса на британската компания  AstraZeneca. Така Франция ревизира досегашните си насоки, които съветваха тази ваксина да не се слага на по-възрастните. Причината бе, че ваксината не бе тествана върху голяма група хора над 65 години. Към днешна дата, с напредването на процеса на ваксинация в много страни, по-нови данни сочат, че ваксината има висока ефективност и в тази възрастова група.

Хората със съпътстващи заболявания могат да бъдат ваксинирани с AstraZeneca, включително тези на възраст между 65 и 74 години, каза здравният министър на страната.

Ваксината на Oxford-AstraZeneca е широко прилагана във Великобритания, но няколко европейски държави все още ограничават употребата ѝ при хора над 65-годишна възраст.

Европейската агенция по лекарствата е одобрила прилагането за всички възрасти. Всяка страна членка може да решава сама ваксинационната си политика.

Имунизационната комисия на Канада, в същото време, посъветва ваксината да не се прилага на хора над 65 с мотива, че липсват обстойни клинични данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови