Франция обеща на Зеленски БТР-и и леки танкове

Президентът на Украйна на среща и с Руши Сунак в Обединеното кралство

OFFNews 15 май 2023 в 09:08 1026 1

Володимир Зеленски и Еманюел Макрон

Снимка БТА/АП

Володимир Зеленски и Еманюел Макрон се срещнаха в Париж

Франция ще изпрати на Украйна през следващите седмици десетки бронирани автомобили и леки танкове, включително бронирани бойни машини AMX-10RCs. 

Това стана ясно след съвместно изявление на президента Еманюел Макрон с украинския му колега Володимир Зеленски, който пристигна на изненадващо посещение в Париж снощи.

Работната вечера на двамата продължи над три часа, съобщи Ройтерс. Макрон увери Зеленски, че Париж ще продължи да осигурява политическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа на Украйна, колкото е необходимо, според изявление след срещата, 

Франция е обещала още на Зеленски обучение на войници и друга помощ, допълва АП. Париж си е поставил за цел да обучи тази година около 2000 украински войници на своя територия и близо 4000 други в Полша в рамките на по-широка европейска инициатива, съобщиха от офиса на Макрон, уточнява БТА. 

В туит при пристигането си във Франция украинският президент написа: „С всяко посещение отбранителните и нападателните способности на Украйна се разширяват. Връзките с Европа стават все по-силни, а натискът върху Русия се увеличава".

Франция изпрати самолет, който да вземе Зеленски от Германия, където той се срещна с германския канцлер Олаф Шолц и обсъди планираната контраофанзива на Киев. Преди това Зеленски посети и Италия, срещна се и с папа Франциск.

Днес той е на посещение и в във Великобритания, за да се срещне с премиера Риши Сунак. В свой туит Зеленски нарича Сунак "приятел" и уточнява, че ще проведе „преговори по същество“.

Обединеното кралство потвърди в четвъртък, че ще достави на Украйна ракети с голям обсег за борба с руската инвазия. Очаква се срещата между двамата лидери да продължи няколко часа. 

Великобритания ще изпрати на Украйна стотици нови бойни дронове с обсег над 200 километра, съобщи днес британското правителство, след като Зеленски пристигна в Лондон, предаде Ройтерс.

"Днес премиерът ще потвърди по-нататъшните доставки на стотици ракети за противовъздушна отбрана и на стотици безпилотни бойни дронове с обсег над 200 км. Те ще бъдат доставени в близките месеци, докато Украйна се подготвя да засили съпротивата си срещу руската инвазия", се казва в изявление на пресслужбата на "Даунинг стрийт".  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!