Франция и съюзниците ѝ започнаха изтегляне на силите си от Мали

Елена Николова 17 февруари 2022 в 13:42 4490 0

Снимка GettyImages

Франция и съюзниците й, борещи се с ислямистите в Мали, заявиха днес, че ще започнат изтегляне на военните си сили от страната, предаде Ройтерс. 

В съвместно изявление Париж, Канада и държави от ЕС обещаха да продължат „съвместни действия срещу тероризма в региона на Сахел, включително в Нигер и в Гвинейския залив“ до юни 2022 г.

„Поради множество препятствия от страна на преходните власти в Мали, Канада и европейските държави, действащи заедно с операция Barkhane и в рамките на Оперативната група Takuba, считаме, че политическите, оперативните и правните условия вече не са изпълнени, за да продължим ефективно сегашния си военен ангажимент в борбата срещу тероризма в Мали“, се казва в изявлението, пише France 24.

Изтеглянето на Франция от Мали ще отнеме от четири до шест месеца, като през това време ще има по-малко операции срещу ислямистките бойци в Сахел, заяви френският президент Еманюел Макрон на пресконференция в Елисейския дворец днес. Той отбеляза, че този ход не е провал на 9-годишната мисия на европейската държава. 

„Сърцето на тази военна операция вече няма да бъде в Мали, а в Нигер“, каза още Макрон.

По думите му Ал Кайда и "Ислямска държава" са направили региона Сахел в Западна Африка и страните от Гвинейския залив "приоритет за стратегията си за експанзия". Те инвестират там и използват местни каузи, за да преследват по-добре своя глобален и регионален дневен ред, изтъкна Макрон, за да оправдае бъдещото военно присъствие на Франция и ЕС в региона въпреки изтеглянето от Мали.

Френския президент също така отбеляза, че специални части Sabre ще останат на служба в Буркина Фасо, където е на власт и военната хунта.

Отношенията между Париж и Бамако се влошиха, след като управляващата в Мали военна хунта не спази обещанието си да проведе избори този месец и заяви, че ще остане на власт до 2025 г. Хунтата също така допусна на територията на страната да бъдат разположени представители на руски частни военни компании, за които някои европейски страни заявиха, че това противоречи на тяхната собствена мисия в африканската държава.

Само преди два дни Военномедицинска академия (ВМА) изпрати пореден екип от български военни медици на мисия в Мали. В следващите 4 месеца специалистите трябва да се грижат за личния състав на щаба на операцията, който е базиран в столицата Бамако.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!