Франция дава 430 милиона евро заем на Ирак

Последна промяна на 26 август 2017 в 20:32 1387 0

Снимка AFP

Франция дава 430 милиона евро назаем на Ирак, чийто бюджет е силно претоварен заради борбата с джихадистите и спада в цените на петрола. Сумата бе договорена днес на среща между ръководителя на френската дипломация Жан-Ив Дриан и иракския премиер Хайдер ал Абади и съобщена от външното министерство на Франция, цитирано от БТА.

Парите ще бъдат отблокирани до края на годината.

Франция присъстваше от самото начало в боевете срещу Даеш и ще присъства и във фазата на мир, която вече започва, подчерта Льо Дриан, който е в Ирак с министърката на отбраната Флоранс Парли.

По време на посещението Льо Дриан е връчил покана за посещение във Франция на Абади.

Заемът цели да подкрепи бюджета, за да бъдат насърчени основните реформи и финансовото оздравяване на страната. Подобно на заемите от Световната банка и този е обвързан с условието за подобряване на управлението на държавните финанси и ръководството на държавните предприятия, както и за по-голяма енергийна ефективност.

"Ислямска държава" е изгубила над 70 на сто от иракските територии, които превзе през 2014 година, включително емблематичния град Мосул, вторият по големина в страната.

Днес иракските сили съобщиха, че с подкрепата на въздушни удари и артилерийски огън на международната коалиция са си възвърнали контрола над центъра на град Тал Афар, една от последните крепости на групировката "Ислямска държава" в страната.

Други страни също отпуснаха заеми в подкрепа на бюджета или инвестициите в Ирак, сред които Германия (500 милиона евро). За Франция сумата от 430 милиона евро е голяма предвид собствените й бюджетни ограничения.

Избраният през май президент Еманюел Макрон реши да намали с 850 милиона евро кредитите за закупуване на военно оборудване през 2017 година.

Сумата, необходима за възстановяването на Ирак след продължителните и ожесточени боеве за отвоюване на джихадистки крепости като Мосул по досегашни оценки е между 700 милиарда и 1 трилион долара.

На първо време отвоюваните градове трябва да бъдат разминирани и да бъдат възстановени основни услуги като водоснабдяване и здравеопазване, за да могат преселилите се граждани да се върнат по домовете си. В Ирак 3,3 милиона души са напуснали родните си места от общо 39 милиона души население. Общо 11 милиона се нуждая от хуманитарна подкрепа, според ООН.

Френският заем е за срок от 17 години и предлага по-благоприятна лихва от пазарната (6,75 процента), уточни френски дипломатически източник.

Франция ще помага в усилията за възстановяване и помирение в Ирак след войната с ислямистката групировка "Ислямска държава", каза по-рано днес Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Ройтерс, след среща с иракски официални лица в Багдад.

"Макар и борбата ни срещу ИД да не е приключила, навлизаме във фаза на на стабилизация, на помирение, на възстановяване, на мир", заяви Льо Дриан на съвместна пресконференция в Багдад с френската министърка на отбраната Флоранс Парли и иракския външен министър Ибрахим ал Джаафари.

Френските министри ще се срещнат и с иракски кюрдски лидери в Ербил, столицата на автономния иракски регион Кюрдистан, чиито бойци пешмерга изиграха ключова роля в борбата срещу ИД.

Франция и други западни страни се безпокоят, че намерението на властите на Кюрдистан да организират референдум за независимост през септември може да разпали нов конфликт с Багдад и съседни страни с големи кюрдски общности, най-вече Иран и Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови