Форд напуска Великобритания, мести производството си в други страни

Вилдан Байрямова 13 февруари 2019 в 16:16 3453 0

Форд

Снимка www.ford.com.au

Компанията за производство на автомобили Форд е информирала британския премиер Тереза Мей за намерението си да се изтегли от страната заради несигурността от Брекзит, съобщава Би Би Си, като се позовава на публикация в „Таймс“.

Представител на Форд казва, че се търсят алтернативни страни извън Великобритания, в които да се изнесат двата завода с общо 13 000 работещи. Общият брой на наетите в заводите на компанията по света надхвърля 200 000 души. Форд е най-продаваната марка в Обединеното кралство, един от всеки 3 автомобила, произведени в завода в Кьолн, отива във Великобритания, третия по големина пазар.

Производителите на автомобили и други индустриалци предупредиха, че напускането на ЕС без споразумение ще предизвика високи митнически тарифи, смущения във веригата на доставките и рискове за заетостта. Миналата седмица компанията Nissan Motor обяви, че се отказва да произведе нов модел автомобил във Великобритания заради несигурността около Брекзит.

Каролин Феърбърн, лидер на Конфедерацията на индустриалците в Обединеното кралство по време на срещата си с Мей заяви, че излизането от ЕС без споразумение ще доведе до огромни загуби. Търговската камара, в която участват 75 000 фирми с 6 милиона работещи, поиска от правителството отговори на 20 въпроса, касаещи функционирането на компаниите след Брекзит.

В края на миналата седмица бе огласено официално проучване, според което финансови гиганти смятат или вече са в процедура на изтегляне на активите от Великобритания, също поради несигурността след Брекзит. Според данните от проучването на Ernst & Young, извън страната след 29 март, когато Кралството официално ще излезе от ЕС, ще бъдат изнесени активи на стойност около 800 млрд.британски лири.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!