Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Фон дер Лайен: Русия саботира европейската сигурност

Президентът Володимир Зеленски пристигна в Мюнхен на конференцията по сигурността

OFFNews 19 февруари 2022 в 12:27 2103 0

Русия се е заела да саботира архитектурата на европейската сигурност и извършва очевиден опит за пренаписване на правилата на световния ред, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

"Не можем да допуснем това да стане, изправени сме пред крещящ опит за пренаписване на правилата на международния ред", заяви Фон дер Лайен на Мюнхенската конференция по сигурността, на която разкритикува също съюзяването на Китай и Русия за налагане на "закона на по-силния".

Председателят на ЕК предупреди Москва, че начинът й на мислене от мрачното минало може да коства на Русия "бъдещия просперитет".

"Светът наблюдава невярващо най-голямото струпване на войски на европейска земя от мрачните дни на Студената война насам, събитията в последните дни може да променят целия международен ред", каза Фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Междувременно стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски ще присъства днес на конференцията по сигурността в Мюнхен, а по-късно през деня ще се върне в Киев, съобщи в изявление канцеларията му.

Посещението му беше под въпрос поради безпокойство сред западните страни, че Русия може да предприеме военно настъпление срещу Украйна и е възможно да направи това, докато президентът й е извън страната. Русия отрича да планира нападение срещу съседа си.

В Мюнхен Зеленски ще има срещи с британския премиер Борис Джонсън, с германския канцлер Олаф Шолц и с вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, посочи канцеларията на държавния глава.

Украинският президент ще се срещне също "с представители на международни финансови институции и други партньори и приятели на Украйна", се казва в изявлението на службата му. При срещите си Зеленски очаква да бъдат постигнати "конкретни договорености за предоставяне [на Киев] на допълнителна военна и финансова подкрепа за подсилване на стабилността на Украйна", допълва канцеларията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!