Фирмата: какво представлява институцията зад британската монархия

OFFNews 10 март 2021 в 13:11 14144 0

Експлозивното интервю на Опра Уинфри с Меган Маркъл и принц Хари донесе обвинения, че кралската "институция" не ги е защитила, когато най-много са имали нужда от това. Коя е тази "институция" и кой я ръководи? Меган обясни, че "Фирмата", както често я наричат, има нещо като CEO (главен изпълнителен директор) и това не са членовете на кралската фамилия.

Си Ен Ен обяснява как действа тази институция.

Британската монархия работи като публичен орган или държавен отдел, макар и напълно независим. Начело на него е кралицата, а под нея следва строга йерархия, основаваща се на наследствената линия. Към момента наследниците са в следния ред: принц Чарлз, принц Уилям, принц Джордж, принцеса Шарлот, принц Луи, принц Хари и т.н.

Хиляди хора работят зад кулисите, за да поддържат кралското домакинство. Тези служители са разпределени в пет основни отдела, сред които Службата на личния секретар, отговаряща за конституционните въпроси, и Службата на ковчежника, която отговаря за финансовите средства, човешките ресурси и IT поддръжка.

В интервюто Меган разграничи членовете на фамилията от служителите на монархията.

"От една страна е семейството, а от друга-  хората, които управляват институцията", каза тя. "Това са две отделни неща. Важно е да се разграничат, защото кралицата, например, винаги се е държала прекрасно с мен."

Меган споделя, че е потърсила висш служител на институцията и департамента за човешки ресурси на двореца за подкрепа, свързана с психичното ѝ здраве. Било ѝ отговорено, че като член на фамилията, който не е служител на заплата в институцията, департаментът не може да ѝ окаже помощ.

Висшите кралски особи не са платени служители на двореца, но кралицата разчита на тях да я представляват, тъй като не може да поеме всички ангажименти сама. В замяна те имат достъп до публични средства, известни като суверенна безвъзмездна помощ или суверенен грант. Субсидията се плаща на монарха за ролята му на държавен глава.

Преди решението им да се оттеглят, херцогът и херцогинята на Съсекс Хари и Меган бяха част от тази група кралски особи, но заради йерархията ролята им бе основно да подпомагат работата на херцога и херцогинята на Кеймбридж Уилям и Кейт.

Според йерархията домакинството на Меган и Хари бе по-малко от това на Кейт и Уилям и това на принц Чарлз - и следователно получаваше по-малко публични средства.

Но достъпът до каквато и да е част от суверенния грант (държавната субсидия) означава, че кралските особи дължат публична отчетност за публичните средства и не могат да имат собствени доходи. Освен това, те трябва да са политически и икономически независими, за да се избегнат конфликти на интереси.

Заемането на кралска позиция означава и компромиси по отношение на личната свобода, тъй като членовете на семейството представляват короната, а не само себе си. 

Търсейки по-голяма лична свобода, Хари и Меган искаха да продължат да представляват короната, но не като висши кралски особи, и респективно да нямат достъп до парите на данъкоплатците. Но плановете им повдигнаха сериозни въпроси. Двойката имаше паралелен независим офис в САЩ, където дворецът нямаше поглед върху проектите им. Това създаде напрежение с "институцията", затова се стигна до окончателно отказване от кралските им задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови