Финландия ще се присъедини към НАТО до дни

OFFNews 31 март 2023 в 12:35 1115 1

Йенс Столтенберг

Снимка БТА/АП

Йенс Столтенберг

Финландия ще се присъедини към НАТО до няколко дни. Това обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, след като снощи турският парламент ратифицира присъединяването на страната.

"Всички 30 съюзници в НАТО вече ратифицираха протокола за присъединяване", заяви Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

С решението си турският парламент премахна последното препятствие към дълго отлаганото присъединяване на скандинавската държава към западния военен съюз. "За" гласуваха всички присъстващи 276 депутати.

Разтревожени от руската инвазия в Украйна, преди година Финландия и Швеция изоставиха десетилетната си политика на необвързаност и подадоха молба за присъединяване към алианса. За приемането на нови членове в 30-членния алианс се изисква пълно единодушие, а Турция и Унгария бяха последните две членки на НАТО, които ратифицираха присъединяването на Финландия.

Кандидатурата на Швеция за присъединяване обаче остава "висяща", тъй като Турция и Унгария се въздържаха да ѝ дадат зелена светлина, въпреки че изразиха подкрепа за разширяването на НАТО.

Правителството на Турция обвинява Швеция, че е твърде снизходителна към групи, които смята за терористични организации и заплахи за сигурността, включително войнстващи кюрдски групи и хора, свързани с опита за преврат през 2016 г.

Неотдавна Турция се разгневи от поредица демонстрации в Швеция, включително от протест на антиислямски активист, който изгори Корана пред турското посолство.

Правителството на Унгария твърди, че някои шведски политици са направили подигравателни изявления за състоянието на унгарската демокрация и са изиграли активна роля в осигуряването на замразяването на милиарди средства от Европейския съюз заради предполагаеми нарушения на принципите на правовата държава и демокрацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови