Финландия потвърди решението си да влезе в НАТО

НАТО съобщи, че вратите са отворени към Финландия и Швеция. САЩ веднага обявиха подкрепа за членството им в Алианса

OFFNews 15 май 2022 в 15:42 3510 11

Финланските президент и премиер обявяват на пресконференция, че страната ще поиска присъединяване към НАТО

Снимка БТА/АП

Финланските президент и премиер обявяват на пресконференция, че страната ще поиска присъединяване към НАТО

Финландия потвърди решението си да се присъедини към НАТО на съвместна пресконференция на президента и премиера. НАТО и САЩ реагираха веднага с пресконференции, на които отвориха широко вратата и към Финландия, и към Швеция.

Финландия

Финландия реши да отправи молба за членство в НАТО, обявиха президентът Саули Нинистьо и министър-председателката Сана Марин въпреки вчерашното предупреждение на руския президент Владимир Путин, че това е грешка.

Решението е пряко последствие от руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г.

"Това е исторически ден. Започва нова ера", каза президентът на пресконференция.

Утре проектът за присъединяване ще бъде разгледан от парламента, съобщи председателят на камарата. След това 200-членният парламент ще го гласува. Вчера социалдемократическата партия на Марин подкрепи членството в НАТО.

„Надяваме се парламентът да потвърди решението относно кандидатурата ни за НАТО в близките дни. Тя ще се базира на ясен мандат“, заяви Марин днес.

Вчера финландският президент информира по телефона руския си колега Владимир Путин, че Хелзинки скоро ще отправи молба за членство в НАТО, което предизвиква заплахи с наказателни мерки от страна на Москва. Путин посочи, че влизането в НАТО „би било грешка“, защото „няма никаква заплаха за сигурността на Финландия“, съобщи Кремъл.

Войната в Украйна предизвика историческа подкрепа във Финландия за влизане в НАТО с цел по-добра защита от Русия, с която страната споделя 1300-километрова граница. Според последните анкети над три четвърти от финландците желаят членство в алианса – тройно повече, отколкото преди руската агресия в Украйна.

НАТО

Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО би било историческо - обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция, дадена също днес.

Ако решат да се присъединят, това ще бъде историческо събитие и ще покаже, че вратата на НАТО е отворена, каза той и добави, че Владимир Путин иска Украйна да бъде победена, а Европа и Северна Америка да бъдат разделени - но те са единни. Столтенберг е убеден, че Украйна може да спечели войната.

САЩ

САЩ също реагираха на потвърденото решение на Финландия.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви на брифинг, че по време на срещата на външните министри на страните членки в Берлин е чул "почти повсеместна много силна подкрепа" за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

"Съединените щати ще подкрепят категорично кандидатурата за членство в НАТО на Швеция или Финландия, ако те решат да подадат официална молба за членство в Алианса", казва Блинкен. Уверен съм, че ще постигнем консенсус, каза той.

Блинкен съобщи още, че САЩ ще отворят отново посолството си в украинската столица Киев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

14

alfakentavur

16.05 2022 в 04:53

"Англо саксонския свят винаги е бил ряй за престъпници"

Тази глупост сам ли я измисли? Звучи като спусната от Масква.

При такъв голям брой престъпници от една страна - раят за тях е страната, в която са станали престъпници и в която действат. Не в която си изнасят парите. И Швейцария ли е "рай за престъпници"? Или е англо-саксонска страна?
Но Западът не е просто мястото където олигарси си държат парите и пращат децата. Там си пращат децата много обикновени хора от средната класа. Защо?
А адски много хора от средната и от по-долните класи емигрираха точно там. Защото е "рай за престъпници" ли?
Как ти звучат Изтичане на мозъци и Рай за престъпници в едно?
Нещо повече - милиони евро се стичат всяка година от българската диаспора на запад към България. Хората там помагат на родители и роднини тук да живеят по-добре. Това е също една основна характеристика на "рай за престъпници".

Да видим сега какво велико откритие ще ти спуснат от Масква :)

2073

12

Johnny B Goode

15.05 2022 в 22:21

Ех, Пешко.
Щом и такива пернишки интелекти са мобилизирани в подкрепа на Путлер, не само Финландия но и марсианците не могат помогна.

-7090

9

бай Пешо от Перник

15.05 2022 в 19:08

Абе тия финландците кога ядоха боя, не си научиха урока да не се бутат между атовете. Барем да бяха видели какво стана с Украйна, а те съвсем глупави излязоха.

-5910

8

Един

15.05 2022 в 18:13

Англо саксонския свят винаги е бил ряй за престъпници, затова всички престъпници изнасят имането в Лондон, включително и нашите олигарси. Децата им учат там, защото на една колония и е необходима и колониална администрация. Видя се, че след Киро интереса към Харвард силно ще падне :)))

2550

7

alfakentavur

15.05 2022 в 17:53

Така ли? Къде изнасят богатството си, къде купуват имоти, бизнеси, футболни отбори, къде пращат децата си да учат рашистките олигарси, самия Путлер и т.н.?
Точно в цивилизования свободен свят, който без изключение е обединен срещу тях сега.
Не разбрахте ли че опорките за полуграмотните мужици в България не минават?
През 1940 г. малка Финландия почти победи СССР. Надявам се сега много по-голяма Украйна с безпрецедентна подкрепа да успее да го направи. И всички признаци сочат, че точно това ще се случи :)

-5910

6

Един

15.05 2022 в 17:47

Ще видим, поне си вярвяш и това е доста смешно :). Свят от марионетки на САЩ не може да се нарече цивилизован. Или имаш в предвид друго?
През 1908 България обявява независимост, надявам се да успее от ново да го направи. Финландия също.

2550

5

alfakentavur

15.05 2022 в 17:25

Малката държава Финландия прави рашистите смешни, хвърля им як бой, но накрая не издържа като човешка сила и ресурси. Сега 10 пъти по-голяма Украйна нито е малка, нито е толкова сама.
Дори и след милиони емигранти има много повече човешки ресурси. Има зад себе си АБСОЛЮТНО БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО ОБЕДИНЕНИЕ на ЦЕЛИЯ ЦИВИЛИЗОВАН и СВОБОДЕН СВЯТ, който всяка минути и дава всякакви възможни ресурси.
Логичият извод е само един - Новият СССР ще бъде попилян, наврян в миша дупка и ще попадни в БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА международна изолация и ще се опитва да потули щетите и срама от путлеровата глупост за поколения напред.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика