Финландският президент съобщи на Путин, че се присъединяват към НАТО, той отговори, че това е грешка

OFFNews 14 май 2022 в 17:22 4806 5

Снимка AP/БТА

Владимир Пунин

Президентът на Финландия Саули Нинистьо е разговарял с руския си колега Владимир Путин във връзка с предстоящото кандидатстване на северната страна за членство в НАТО, осъдено от Москва, предава БТА.

„Разговорът бе прям, без заобикалки и премина без раздразнение. Сметнато бе за важно да се избегнат напрежения“, заяви финландският държавен глава в комюнике от своя офис.

Финландия „има желание коректно и професионално да се занимава с практическите проблеми, свързани с факта, че е страна, съседна на Русия“, увери Хелзинки.

Президентът Нинистьо и финландската премиерка Сана Марин заявиха в четвъртък, че се стремят към „незабавно“ влизане на страната в НАТО. Очаква се кандидатурата да бъде официално обявена утре. Москва заплаши да предприеме в отговор репресивни „военнотехнически“ мерки. В близките дни се очаква молба за членство в пакта да подаде и Швеция.

Според Хелзинки Саули Нинистьо е казал на Владимир Путин, че искането на Москва от 2021 г. да се замрази разширяването на НАТО, а след това и нахлуването в Украйна са променили „из основи (. . .) сигурността в околната среда на Финландия“.

В сряда финландският президент заяви, че Москва носи отговорността за плановете на страната му, исторически необвързана, да се присъедини към алианса.

Владимир Путин пък заяви днес, че присъединяването на Финландия към НАТО ще е грешка.

"Отказът на Финландия от традиционната ѝ политика на военен неутралитет би представлявал грешка, тъй като нищо не заплашва сигурността на страната", каза президентът на Русия Владимир Путин в разговора с Нинистьо, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от БТА.

„Състоя се открита размяна на мнения във връзка със заявеното от ръководството на Финландия намерение да подаде молба за членство в НАТО“, се казва в съобщението.

„Владимир Путин изтъкна, че отказът от традиционната политика на военен неутралитет би бил погрешен, тъй като не съществуват никакви заплахи за сигурността на Финландия. Подобна промяна във външнополитическия курс на страната може да се отрази отрицателно върху руско-финландските отношения, изграждани дълги години в дух на добросъседство и партньорско сътрудничество“, подчертава Кремъл.

Според съобщението двамата лидери са обсъдили и ситуацията в Украйна. Путин споделил с Нинистьо свои „оценки за състоянието на преговорния процес между руски и украински представители, фактически замразен от Киев, който не проявява заинтересованост от сериозен и конструктивен диалог“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

5

Merc

15.05 2022 в 09:45

Честито на Путлер ! Тръгна с ултиматум миналата година НАТО да отстъпи и да се върне в старите си граници. И започна война.
Сега НАТО е още по близо - на няколко часа преход от Санкт Петербург. А с контрола на Готланд неутрализира целия рски Балтийски флот.
Иначе финландците знаят и помнят.
Вече 83 години 200 хиляди съветски войници наторяват почвата им....

615

4

швейк

15.05 2022 в 09:15

Никой не вярва на малкия кремълски хобит

-5910

3

Един

15.05 2022 в 00:12

Финланците няма да направят грешката от 1939 но ще повторят грешката на Украйна пт 2014 -2022.

2073

2

Johnny B Goode

14.05 2022 в 21:25

Финландците няма да направят същата грешка като през 1939 и да вярват на Руски договори и обещания.

-60

1

офф бее

14.05 2022 в 19:50

Те и Украйна не застрашаваха, докато не я нападнаха!