Финландия подозира Русия в превозването на мигранти към границата

OFFNews 21 ноември 2023 в 19:01 1576 0

мигранти

Снимка БТА/АП

На мигрантите се предоставят велосипеди в последния участък до границата с Финландия.

Високопоставен служител от граничната охрана на Финландия заяви, че властите в Русия вероятно са сериозно замесени в превозването на мигранти до единствените два пункта на границата между двете страни, които все още остават отворени, предаде Ройтерс.

През последните две седмици от Русия във Финландия влязоха над 500 души, търсещи убежище, най-вече граждани на Йемен, Сомалия, Сирия и Ирак. Рязкото умножаване на тези случаи накара Хелзинки да затвори четири КПП-та по финландско-руската граница, като само тези във Вартиус и Сала продължават да приемат молби за убежище.

Докато финландското правителство обмисля да затвори цялата граница, във Вартиус и Сала продължават да се стичат хора. Те пристигат от Русия, натъпкани в коли и камиони. Оставят ги близо до финландската граница и им дават велосипеди, с които да се придвижат през последния участък, казва ръководителят на правния отдел на финландската гранична охрана Томи Кивенюри.

"Много вероятно е руските власти да са сериозно замесени в транспортната операция", заяви той, цитиран и от БТА, като допълни, че по всяка вероятност граничарите също оказват съдействие.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията, че Русия умишлено насочва нелегални мигранти към границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика