Financial Times: Анкара изнася в Русия важни стоки за военното й производство

OFFNews 27 ноември 2023 в 11:55 1594 1

Ердоган

Снимка БТА/АП

Турският президент, който винаги стои на два стола.

През тази година износът на стоки от Турция за Русия, които са от жизненоважно значение за руската военна машина, рязко нарасна. Това засилва опасенията на САЩ и техните съюзници, че Анкара действа като канал за чувствителни стоки от техните собствени производители, пише Financial Times.

Отбелязва се, че увеличаването на търговията е осуетило опитите на САЩ и Европа да ограничат възможностите на Москва да въоръжава въоръжените си сили, което е увеличило напрежението между Анкара и нейните партньори от НАТО.

Според публикацията в знак на това, че ограничаването на тази търговия се е превърнало в приоритет на Вашингтон, Брайън Нелсън, заместник-министър на финансите на САЩ по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, ще посети Истанбул и Анкара тази седмица, където планира да обсъди търговските и финансовите дейности, които са в полза на усилията на Русия във войната срещу Украйна.

"Това ще бъде второто пътуване на Нелсън до Турция тази година и то идва на фона на индикации, че някои стоки с двойна употреба, определени от САЩ и техните съюзници като имащи специална стойност за войната, се транспортират директно до Русия, въпреки че са били етикетирани като предназначени за изпращане в друга държава", се казва в статията.

Авторите уточняват, че през първите девет месеца на 2023 г. Турция е отчела износ на стойност 158 млн. долара на 45 категории стоки, считани от САЩ за "високоприоритетни", за Русия и пет бивши съветски държави, заподозрени, че действат като пълномощници на режима в Москва. Това е три пъти повече от сумата за същия период на 2022 г., когато започна пълномащабната война в Украйна.

Става дума основно за микрочипове, комуникационно оборудване и части като телескопични прицели. Те са обект на експортен контрол от страна на САЩ, ЕС, Япония и Обединеното кралство, чиято цел е да се предотврати достигането им до Русия.

"Но те могат да бъдат заобиколени от компании, които използват посреднически структури, за да скрият крайните дестинации", се казва в материала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!