Фейсбук и Кеймбридж Аналитика се изправят срещу колективен иск в съда за злоупотреба с лични данни

OFFNews 11 април 2018 в 19:53 4163 0

Снимка pixabay

Британски и американски адвокати са внесли колективен иск срещу Facebook, Cambridge Analytica, SCL Group Limited и Global Science Research Limited (GSR) заради предполагаема злоупотреба с лични данни, съобщава в. "Гардиън".

В иска се твърди, че фирмите са се сдобили с лична информация от социалната мрежа, за да създадат "пропагандна политическа кампания" във Великобритания и САЩ.

Според адвокатите, Facebook може първоначално да е подведен, но не е успял действа отговорно, за да защити данните на 1 милион англичани и 70.6 милиона американци. Предполага се, че информацията първоначално е била използвана за референдума за Брекзит във Великобритания, а впоследствие - по време на изборите в САЩ през 2016 г.

Освен срещу Facebook и Cambridge Analytica, обвиненията са насочени и срещу други две компании - SCL Group Limited и Global Science Research Limited (GSR). 

Cambridge Analytica е създадена през 2013 г. като клон на SCL Group. В колективния иск става дума и за психолога от  Университета в Кембридж Александър Коган.

В понеделник Cambridge Analytica отново отхвърли обвиненията - компанията твърди, че е получила информация само за 30 млн. души в САЩ, че изобщо не е използвала данните в кампанията на Тръмп през 2016 г., нито по време на референдума за Брекзит.

Петима американци и двама британци са инициатори на процеса срещу компаниите. Всички те са потребители на Facebook.

Според законодателството, предвидената глоба е 1000 долара за всяко установено от съда нарушение. Това означава, че ако Facebook бъде призната за виновна, компанията може да заплати над 70 милиарда долара обезщетение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови