ФБР разкри заговор за убийството на покойната кралица Елизабет II от 80-те години

OFFNews 26 май 2023 в 08:27 2137 0

Кралица Елизабет Втора

Снимка Getty Images

Кралица Елизабет Втора

Кралица Елизабет II е била изправена пред потенциална заплаха за убийство по време на посещението си в САЩ през 1983 г., сочат новопубликувани документи на ФБР, цитирани от Би Би Си.

Федералното бюро за разследване публикува архивни документи след смъртта ѝ. Те са свързани с пътуванията ѝ до Съединените щати и разкриват опасенията от заплахите на ИРА (Временна ирландска републиканска армия - военизирана ирландска групировка).

Заплахата за убийство е била отправена чрез полицейски служител в Сан Франциско. Според досието офицер, който често посещавал ирландски пъб в Сан Франциско, предупредил федералните агенти за обаждане от мъж, с когото се запознал в заведението. Полицаят казал, че мъжът му казал, че търси отмъщение за дъщеря си, която "била убита в Северна Ирландия с гумен куршум".

Заплахата е отправена на 4 февруари 1983 г. - около месец преди посещението на кралица Елизабет II и съпруга ѝ принц Филип в Калифорния.

"Той щеше да се опита да навреди на кралица Елизабет и щеше да го направи или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху кралската яхта "Британия", когато тя плава под него, или да се опита да убие кралица Елизабет, когато тя посети националния парк Йосемити", се казва в документа.

В отговор на заплахата тайните служби са планирали да "затворят пешеходните пътеки на моста "Голдън гейт", когато яхтата наближи".

Не е ясно какви мерки са били предприети в Йосемити, но посещението е продължило. ФБР не публикува подробности за арестите.

102-те страници, разкриващи тази история, са били качени информационния сайт на ФБР в понеделник след искане по Закона за свобода на информацията, подадено от американски медии.

Много от държавните визити на покойната кралица в САЩ, включително посещението на Западното крайбрежие през 1983 г., са осъществени по време на засиленото напрежение на фона на размириците в Северна Ирландия.

През 1976 г. покойната кралица беше в Ню Йорк за честванията на двестагодишнината на Америка.

Документите разкриват как е била издадена призовка на пилот за това, че е прелетял с малък самолет над Батери парк с надпис "Англия, махай се от Ирландия".

Вторият братовчед на кралицата лорд Маунтбатън е убит при бомбен атентат на ИРА край бреговете на графство Слиго, Република Ирландия, през 1979 г.

Преди личното посещение на покойната кралица в Кентъки през 1989 г. във вътрешна бележка на ФБР се казва, че "възможността за заплахи срещу британската монархия е постоянно налична от страна на Ирландската републиканска армия (ИРА)".

В нея се посочва още, че "Бостън и Ню Йорк са помолени да останат нащрек за всякакви заплахи срещу кралица Елизабет II от страна на членове на ИРА". Същото е било валидно и за Луисвил в Кентъки.

Известно е, че покойната кралица, която е притежавала състезателни коне, е посещавала Кентъки няколко пъти през живота си, за да се наслади на конните състезания в щата, включително на Кентъки Дерби.

По време на държавно посещение през 1991 г. покойната кралица трябваше да гледа бейзболен мач на "Балтимор Ориолс" заедно с президента Джордж Буш. ФБР предупреждава "Сикрет сървис", че "ирландски групи" планират протести на стадиона и че "ирландска група е резервирала голям брой билети за трибуните" за мача.

Бюрото заяви пред NBC News, че е възможно да има "допълнителни записи", които съществуват освен публикуваните тази седмица, но не определи график за публикуването им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!