ФБР издирва хакер-обирджия, Русия го крие

Мира Даскалова 11 юни 2014 в 16:56 6840 13

Евгени Богачев

Най-голямата заплаха за американската банкова система се казва Евгений Богачев. Той обаче се наслаждава на възхищение и сигурно убежище в дома си на руския бряг на Черно море, пише Daily Telegraph.

Снимката му в списъка на ФБР „most wanted” показва усмихнат човек с бръсната глава. Стойността на откраднатите от него пари е близо 100 милиона долара, хитри трикове му позволяват ловко да се измъква от полицията.

Неговият случай може да се използва като основа на филм от поредицата "Бандата на Оушън."

Мъжът, който е обявен за най-голямата заплаха за американската банкова система, никога не е държал оръжие, нито му е минавала мисълта да отиде до Америка. 

Вместо това под кодовото име "Lucky 12345" той осъществява престъпните си схеми с бързи пръсти по клавиатурата от къщата си в Анапа - на руския черноморски бряг.

Организира едно от най-изтънчените кибер престъпления, което светът някога е виждал.

Използва вирус, които „заробва“ компютрите и открадва потребителските имена и пароли на собствениците.

По този начин 30-годишният хакер е опразнил хиляди банкови сметки, като има случаи на измъкнати над 7 милиона долара от нищо неподозиращи фирми из цяла Америка.

Повечето от жертвите са нямали представа, че атаката от програма GameOverZeus или GOZ изобщо се е случила. 

Другият "специалитет" на Богачев е програма, известна под названието „ransomware”, която „замразява“ компютърните файлове на потърпевшите и заплашва да ги унищожи, ако не се плати откуп онлайн.

Богачев не заплашва само бизнес потребители, но и домашни компютри. Криптира ценни семейни снимки и други лични данни. За голямо унижение на полицейските сили, една от жертвите му е полицейското управление в Масачузец, което е трябвало да плати откуп, за да въстанови достъпа до данните си от полицейските досиета.

Миналата събота се проведе глобална съвместна операция, в която са се включили и британските сили на реда. Полицията е успяла да освободи около 300, 000 комютъра. Вирусът обаче остава заплаха.

От една страна, хакерът все още е на свобода в Русия, където официалните власти не са склонни да помогнат на ФБР.

От друга страна, само въпрос на време е, докато престъпната мрежа отново започне да оперира.

Британските власти вече обявиха, че от GOZ вирусът вече са засегнати около 15 000 потребители в страната и предупреждават, че няма да мине много време, докато хакне някой нов сървър, откъдето да оперира.

„Никой не иска неговите финансови, бизнес и лични данни да бъдат продадени или държани като залог за откуп“ - заяви Анди Арчибалд, заместник директор на отдела за кибер престъпления.

Богачев е с обвинения за хакерство, компютърна измама и пране на пари, заедно с няколко от неговите съучастници, на които са известни само псевдонимите  - Chingiz 911 (Ghengis 911) and Mr Kykyprky.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!