Фалшива тревога, че Китай напада Тайван: Телевизия показа погрешка съобщения за атака

OFFNews 20 април 2022 в 13:17 1831 0

Снимка Pixabay

Подкрепяна от тайванското правителство телевизия се извини и призова хората да не изпадат в паника, след като погрешно съобщи за китайско нападение в Тайпе на фона на нарастващото военно напрежение с Пекин, предаде Ройтерс.

По време на предаване на живо в сряда сутринта Chinese Television System погрешно показа в долната част на екрана информационни съобщения за военни кораби и ударена от китайски ракети критична инфраструктура в близост до Тайпе.

Сред показаните съобщения са "може да избухне война", подпалване на голяма жп гара в Тайпе от "китайски агенти" и обявяване на извънредно положение от президента на Тайван.

"Граждани, моля, не се поддавайте на прекомерна паника. С настоящото уточняваме информацията и се извиняваме", каза водещ в новинарския бюлетин на мрежата в 10 ч. сутринта. Водещият е обявил, че предупрежденията са били предназначени за учение с пожарната служба в град Ню Тайпе във вторник, но поради техническа грешка са били погрешно показани в сряда сутринта.

В Тайпе няма явни признаци на паника след инцидентните новинарски бюлетини, допълва Ройтерс.

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, и през последните две години засили военните си действия в близост до острова, за да го принуди да приеме претенциите на Пекин за суверенитет.

Тайван повиши нивото си на тревога, след като Русия нахлу в Украйна, опасявайки се Китай да не предприеме подобен ход, въпреки че правителството не е съобщило за признаци за предстоящо нападение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews